Criteriul nou pentru calificarea activității independente (Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal)

24 iun. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1384

Despre

  • Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal
  • Criterii necesare calificării activității ca fiind independentă
  • Clarificări aduse acestor criterii, încât să nu dea naștere la interpretări abuzive

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Pe site-ul Camerei Deputaților a fost publicat Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal, întocmit de către Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci. În raport sunt propuse, printre altele, o serie de amendamente articolului 7 ce se referă la definirea termenilor de „activitate dependentă” și „activitate independentă”.

Potrivit respectivului raport, activitatea independentă este „orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:

1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității precum și a programului de lucru;

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară; 

5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii”.

Criteriul nou pentru calificarea activității ca fiind una independentă propus de Comisie față de proiectul de lege privind Codul Fiscal votat de Senat este: „persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective”. În comunicatul remis de UNBR cu privire la acest raport se consideră că, în acest fel, posibilitățile de reconsiderare a activității independente în activitate dependentă sunt mai reduse în cazul avocaților și al profesiilor reglementate, în general.

De asemenea, s-au adus clarificări importante acestor criterii, astfel încât să nu dea naștere la interpretări abuzive. La fiecare criteriu se precizează că este vorba de activitatea „persoanei fizice” evitându-se referințele la activitate în general, cum era în proiectul inițial. De exemplu, în proiectul inițial, unul dintre criterii era: „activitatea poate fi desfășurată pentru unul sau mai mulți clienți”. În urma amendamentelor aduse de comisia de buget finanțe, criteriul a fost amendat astfel: „persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți”.

Astfel se evită și confuziile între activitatea avocaților și activitatea societăților din care fac parte și posibilitățile de reconsiderare a activității independente în activitate dependentă sunt diminuate, se menționează în comunicatul UNBR.

Sursele informațiilor sunt comunicatul de presă remis de UNBR (www.unbr.ro) și Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal publicat pe site-ul Camerei Deputaților (www.cdep.ro).

 

Criteriul nou pentru calificarea activității independente (Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal) was last modified: iunie 24th, 2015 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter