Adresa Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor către UNBR referitoare la măsurile inițiate de Oficiu după întâlnirea din data de 16 februarie 2016

31 mart. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 988

Despre

  • „Misiunea noastră comună este de a proteja integritatea, stabilitatea și reputația sistemului financiar și non-financiar”
  • Acțiunile demarate de ONPCSB în urma discuţiilor purtate cu UNBR

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UNBR a publicat adresa nr. 871 / 28 martie 2016 a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) adresată Uniunii Naționale a Barourilor din România, referitor la măsurile inițiate de ONPCSB în urma întâlnirii din data de 16 februarie 2016 dintre Conducerea executivă a UNBR și reprezentanții Oficiului, în legătură cu care UNBR a emis un comunicat dat publicității la data de 19 februarie 2016.

Vă prezentă, în continuare, adresa ONPCSB:

„În primul rând dorim să menționăm faptul că am fost onorați de vizita delegației UNBR la sediul Oficiului în data de 16 februarie 2016 și să ne cerem scuze pentru furnizarea unui feed-back pe acest palier, cu întârziere.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Salutăm inițiativă organizării unor astfel de întâlniri care oferă posibilitatea consolidării relațiilor de cooperare în domeniu și realizarea unui forum de discuții, schimb de idei cu privire la cele mai bune practici în aplicarea regulilor de conformitate.

În perioada 2005-2015 o serie de rezultate pozitive s-au înregistrat atât pe linia promovării standardelor înalte de integritate, cât și pe linia depistării și urmăririi penale a cazurilor de spălare a banilor având la bază fapte de evaziune fiscală/corupție.

Prevenirea cazurilor de spălare a banilor depinde de conștientizarea riscurilor jucătorilor pe piața financiară și non-financiară, de etică, integritate și transparență.

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în dubla sa calitate de reglementator și autoritate de aplicare a legii, încurajează această abordare preventivă care permite depistarea din timp a riscurilor și vulnerabilităților la spălarea banilor și prin care se pot identifica suspiciuni sau chiar incidente de corupție și spălare de bani.

Misiunea noastră comună este de a proteja integritatea, stabilitatea și reputația sistemului financiar și non-financiar sens în care componenta de conformitate joacă un rol esențial la nivelul companiilor și al reprezentanților profesiilor liberale, în calitatea lor de entități raportoare.

Pe această linie, menționăm strategia activă a Oficiului de a întreprinde activități de supraveghere off-site și on-site asupra entităților raportoare care au această menire de a verifica dacă sunt implementate mecanisme specifice de cunoaștere a clientelei, o politică e acceptare a acesteia și proceduri de prevenire și combatere a spălării banilor.

Respectarea elementelor esențiale de politică – fiind vorba de cadrul de reglementare intern al companiilor, va permite acestora să controleze în mod adecvat riscurile față de spălarea banilor.

Companiile care rezistă în situații de criză sunt cele care au dau dovadă de integritate, încredere și trebuie să fim conștienți de faptul că nu există integritate doar pe jumătate, doar până la un punct, cu atât mai mult acum, când capitalul reputațional devine cea mai importantă carte de vizită a unei companii în față clienților săi și a autorităților publice.

Continuarea acestor eforturi comune se impun în perioada următoare, dacă avem în vedere necesitatea implementării de către instituțiile competente ale sistemului românesc de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (Directiva a-IV-a).

Totodată, evaluare națională a riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, inclusiv instituirea unui mecanism pentru a coordona răspunsul național la riscurile menționate sunt sarcini impuse României ca stat membru al UE, iar realizarea lor în practică impune o întărire a parteneriatului public-privat, pe care Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor l-a promovat în ultimii ani.

În contextul discuțiilor purtate la întâlnirea din data de 16 februarie 2016, Oficiul a demarat următoarele acțiuni:

  • a Întocmit Planul de instruiri pentru anul 2016 care este postat pe website-ul Oficiului la secțiunea Programe/instruiri, sens În care sunt planificate seminarii în domeniul AML/CFT persoanelor desemnate in relatia cu ONPCSB – inclusiv pentru avocați (iunie/noiembrie a.c.)
  • întocmirea noului draft de Protocol de cooperare care va fi remis UNBR
  • efectuarea acțiunilor de control/inspecție/verificare doar de către specialiștii ONPCSB, conform Legii nr. 656/2002
  • verificarea de către reprezentanții ONPCSB a minutei întocmită de UNBR cu ocazia întâlnirii.

 Suntem încrezători că subiectele abordate în cadrul acestei întâlniri reprezintă un pas însemnat în direcția îmbunătățirii nivelului de colaborare dintre Uniunea Națională a Barourilor din România și Oficiu și către încurajarea comunicării dintre actorii implicați pentru asigurarea conformității”.

Sursa informației este UNBR (www.unbr.ro).

👍Vezi și: [UNBR a republicat o serie de materiale privind cooperare sa cu ONPCSB] Protocolul dintre Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și UNBR

Adresa Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor către UNBR referitoare la măsurile inițiate de Oficiu după întâlnirea din data de 16 februarie 2016 was last modified: martie 30th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter