Adrian Barbu Ilie: Dreptul mediului. Mirela Gorunescu, Norel Neagu, Dominic George Pop, Alexandru Sitaru, Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevazute în legi speciale. Comentarii și explicații. Ediția a 4-a. Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

31 mai 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 274

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Adrian Barbu Ilie: Dreptul mediului

Adrian Barbu Ilie: Dreptul mediului

Adrian Barbu Ilie: Dreptul mediului

Despre lucrare
Lucrarea este concepută ca un instrument de lucru pentru studenții din toate ciclurile de învățământ superior – licență, master, doctorat – din cadrul facultăților cu profil juridic, dar și din cadrul celor care au ca disciplină de studiu legislația mediului. Aceasta se adresează și doctrinei și practicienilor din domeniul dreptului mediului, aspectele teoretice fiind complementarizate de raportarea constantă și critică la jurisprudența în materie.

Viziunea autorului
Nivelul la care se află societatea este important, pentru ca o conștientizare a nevoilor sale rezultă din acesta. Mai mult, fiecare nivel de evoluție atrage anumite reguli de conduită specifice care se transpun în norme juridice. Atât timp cât o societate este la un anumit nivel primar, implementarea anumitor norme juridice, importate de altundeva de cele mai multe ori, va fi defectuoasă și ineficientă, pentru ca atât societatea civilă, cât și organele de conducere ale statului nu le vor înțelege și nu le vor recunoaște importanța, pentru că nu le pot asimila ca pe niște reguli de care au nevoie și care îi reprezintă. Nu este vorba că normele juridice importate ar fi proaste ci, pur și simplu, făcând o trimitere la noțiunea de izvoare de drept în sens material, provin de la alte structuri, state sau societăți omenești care au alte necesități și condiții materiale de existență care le-au generat ca fiind indispensabile pentru ele. Protecția mediului se află „in competitie” cu alte două nevoi ale populației: dezvoltarea economico-financiară și dezvoltarea societății omenești în sine. Rolul legislației este acela de a găsi acel punct de echilibru între toate trei, fără a privilegia vreuna în defavoarea celeilalte.
Lucrarea încercă să analizeze legislația de mediu prin prisma acestor factori, nedorind a fi o simplă și seacă prezentare de norme juridice. Abordarea se dorește complexă și interdisciplinară, în tentativa de a prezenta unitar instituții care de cele mai multe ori sunt prezentate disparat, în legi sectoriale.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Din cuprins
• Obiectul și noțiunile specifice dreptului mediului
• Principiile fundamentale și izvoarele dreptului mediului
• Locul și rolul dreptului mediului în raportul juridic de dreptul mediului
• Principalele instituții cu atribuții privind protecția mediului
• Sistemul procedural al evaluării și autorizării activităților cu impact asupra mediului
• Răspunderea civilă delictuală în dreptul mediului
• Răspunderea contravențională
• Răspunderea penală în dreptul mediului

Puncte forte
• analiză pe larg a aspectelor de drept național și internațional referitoare la aspectele ce țin de dreptul mediului
• abordare interdisciplinară, realizând conexiuni între diferite discipline, precum: dreptul mediului, drept civil, drept penal, drept constituțional, dreptul Uniunii Europene
• lucrarea este elaborată potrivit celor mai recente modificări legislative atât naționale, cât și europene
• conține jurisprudența instanțelor românești, dar și a CEDO

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru , Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevazute în legi speciale. Comentarii și explicații. Ediția a 4-a

Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru , Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevazute în legi speciale. Comentarii și explicații

Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru , Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevazute în legi speciale. Comentarii și explicații

Despre lucrare
Lucrarea cuprinde toate infracțiunile prevăzute în legi speciale, dintre care cele mai importante sunt analizate din punct de vedere teoretico-practic, iar celelalte sunt prezentate în extras, astfel încât practicienii și teoreticienii dreptului să aibă la îndemână un instrument foarte util de lucru.

Despre Ediția 4
Această ediție cuprinde o actualizare a textului edițiilor anterioare, în pas cu ultimele intervenții legislative – nu puține la număr în ultimii ani. De asemenea, s-a ținut cont de intrarea în vigoare a Codului civil și Codului penal, precum și a celor de procedură, făcându-se adaptările corespunzătoare.

Din cuprins
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 656/2002 privind prevenirea și sancționarea spălării banilor
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 31/1990
• Infracțiunile prevăzute în Codul vamal
• Infracțiunile din domeniul protecției mediului
• Infracțiunile din domeniul proprietății intelectuale

Puncte forte
• prezentarea tuturor infracțiunilor reglementate de alte acte normative decât Codul penal
• peste 300 de norme de incriminare, care reglementează peste 700 de infracțiuni
• structurarea lucrării pe capitole, în funcție de tipul de infracțiuni reglementate
• ample referințe bibliografice
• index alfabetic

Despre autori
Mihai-Adrian Hotca este avocat, profesor universitar doctor, Decan al Facultății de Științe Sociale și Administrative, Universitatea Nicolae Titulescu.
Mirela Gorunescu este avocat, doctor în drept, conferențiar universitar.
Norel Neagu este avocat, doctor în drept.
Dominic George Pop este avocat.
Alexandru Sitaru este avocat.
Radu-Florin Geamănu este consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

Cuvintele autorului despre lucrare
Lucrarea prezintă regimul juridic al principalelor contracte civile speciale și oferă o interpretare a regulilor particulare care definesc și caracterizează fiecare contract asupra căruia legiuitorul a considerat că trebuie să-și aplece atenția pentru a răspunde necesităților sociale ale epocii noastre. Fără îndoială, dreptul contractelor speciale desăvârșește teoria generală a obligațiilor și oferă celui interesat cunoașterea necesară pentru a configura în mod particular un contract, dar și pentru a-l califica, prin perceperea caracterelor lui concrete și individuale.

Ca element de noutate, cursul realizează un studiu al contractelor civile conținute în actuala codificare, cu o privire comparativă asupra convențiilor internaționale, dreptului european, cât și asupra altor sisteme juridice care și-au pus amprenta asupra ramurii teoriei contractelor. Sunt expuse soluții jurisprudențiale și doctrinare ale unor sisteme de drept, produsul unei îndelungi perioade de reflecție juridică asupra acelor concepte și instituții transplantate în dreptul românesc.

Din cuprins
• contractul de vânzare
• contractul de locațiune
• contractul de antrepriză
• contractul de mandat
• contractul de depozit
• contractul de donație

Puncte forte
• corelații cu legea procesual civilă
• interpretarea istorico-teleologica a noilor norme civile
• prezentarea comparativă a convențiilor internaționale, dar și a dreptului european al contractelor
• menționarea soluțiilor din jurisprudența națională și de drept comparat
• analiza celor mai importante puncte de vedere exprimate în literatura de specialitate română și străină;

Despre autor
Manuela Lavinia Istratoaie este cadru didactic universitar al Facultății de Drept, Universitatea din Craiova; avocat în cadrul Baroului Dolj.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Adrian Barbu Ilie: Dreptul mediului. Mirela Gorunescu, Norel Neagu, Dominic George Pop, Alexandru Sitaru, Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevazute în legi speciale. Comentarii și explicații. Ediția a 4-a. Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale was last modified: mai 29th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter