Alegeri…şi facturi

27 mart. 2017
3 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 5 (3 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1006

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Deschidem Revista de seară cu, poate, cea mai tare știre a ultimului deceniu: „Președintele american, Donald Trump, i-a înmânat cancelarului german, Angela Merkel, o factură în valoare de 300 de miliarde de dolari, care ar reprezenta în viziunea liderului nord-american „datoria Germaniei față de NATO”, potrivit unor surse din guvernul de la Berlin, după cum scrie cotidianul spaniol ABC, citat de Agerpres.

„Scandalos” – astfel au descris sursele citate gestul lui Trump, care a acuzat în mai multe rânduri țările membre ale NATO că nu-și respectă obligațiile financiare față de Alianța Nord-Atlantică, în detrimentul SUA, țară care, potrivit liderului de la Casa Albă, își asumă o povară economică exagerată. „Revoltător” a fost un alt termen folosit de un ministru din guvernul german. „Conceptul din spatele unor asemenea pretenții este de a intimida interlocutorul, însă cancelarul Merkel a luat totul cu calm și nu va răspunde unor astfel de provocări”, a declarat ministrul al cărui nume nu a fost specificat”, mai scrie Agerpres.

Se pare că Trump nu a glumit când a avertizat Germania că are datorii la NATO. Potrivit aceluiași cotidian spaniol, citat de Agerpres: „Valoarea facturii a fost stabilită în urma estimărilor făcute de echipa lui Trump, care a luat 2002 ca an de referință și a adunat diferența de până la ținta de 2% din PIB (sumă pe care fiecare stat membru al NATO ar trebui să o investească în apărare – n.r.), plus dobânda”.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Agerpres mai scrie că: „sursele citate de ediția duminicală a cotidianului britanic The Times au declarat că Merkel s-a limitat să ignore această provocare, fără a scoate o vorbă”.

În timp ce Trump umblă cu facturi în SUA, la Paris economiștii calculează ce pierdere ar putea înregistra euro după o victorie a candidatei Marine Le Pen la alegerile din Franța.

„Euro ar putea atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani dacă Marine Le Pen câștigă alegerile prezidențiale în Franța, cu o reacție a cursului valutar similară cu cea înregistrată de liră după votul în favoarea Brexitului, potrivit unor economiști” scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Mediafax mai scrie și despre alegerile din Bulgaria câștigate de un partid nou, Formațiunea Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB). Cu un scor bun, dar insufficient pentru a realiza singur o majoritate, noul partid va trebui să-și caute aliați, pentru a putea forma un guvern în cel mai scurt timp. „Formațiunea Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a obținut 32.58% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, în timp ce Partidul Socialist Bulgar (BSP) a primit 26,82% din voturi, potrivit rezultatelor după centralizarea a 89,73% din secții”, notează Mediafax.

La București, Guvernul se apropie inevitabil de o nouă remaniere după ce vicepremierului Daniel Constantin i-a fost retras sprijinul politic.

Potrivit Agerpres, premierul Grindeanu a luat act de decizia ALDE și va propune noi ministri pentru portofoliile vacante: „Cei de la ALDE ne-au anunțat de decizia politică pe care au luat-o ieri în forul de conducere. Am luat act de decizia politică, fiind un guvern politic. Astăzi o să înaintez către Administrația Prezidențială propunerile făcute de partenerii de la ALDE”, a spus premierul, după ședința coaliției de guvernare de la Parlament. Potrivit prim-ministrului, nominalizările pe care le va trimite la Cotroceni „și-au primit susținerea politică în forul de conducere de la ALDE”.

Agerpres mai notează că: „Biroul Politic Central al ALDE a decis duminică să o propună pentru funcția de ministru al mediului și viceprim-ministru pe Grațiela Gavrilescu, în prezent ministru pentru Relația cu Parlamentul. Pentru funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, Biroul Politic Central îl susține pe liderul grupului senatorilor ALDE, Viorel Ilie”.

Un alt ministru al guvernului Grindeanu ridică potul pentru medicii din România.

„Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, duminică seara, că salariul unui medic din secțiile ATI va ajunge, în 2018, până la 3.600 de euro, afirmând că cel mai mare salariu din sistemul bugetar îl va avea președintele României, 18.000 de lei, și că majorările se vor realiza până în 2020”, scrie Mediafax.

„Avocatul Poporului a emis o recomandare către Casa Națională de Pensii în care i se solicită să efectueze toate demersurile legale în scopul modificării dispozițiilor înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate de H.G. nr. 257 din 20 martie 2011, precum și recunoașterea drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată”, relatează Agerpres.

„Avocatul Poporului a observat practica CJP și a Casei Naționale de Pensii, Decizia nr. 19/2011 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind recursul în interesul legii, referitor la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obținute în acord global, precum și prevederile înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin H.G. nr. 257 din 20 martie 2011, potrivit cărora nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sumele reprezentând „acord global”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre o știre care se lasă așteptată de ziariști, dar și de opinia publică, Rezultatele evaluării activității Parchetului General al României și a DNA, anunțată de ministrul justiției, Tudorel Toader. Pe 29 martie ministrul justiției va anunța rezultatele evalurii, potrivit Agerpres.

„Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară. Voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles. Astăzi voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferință de presă (…) și vă voi da toate amănuntele”, a declarat ministrul Toader, scrie Agerpres.

Ministrul justiției a mai spus: „Prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Alegeri…și facturi was last modified: martie 27th, 2017 by Claudiu Pamuc

Recomandări

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter