ANAF a început verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal

7 aug. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1666

Despre

  • Direcția Verificări Fiscale din ANAF
  • „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”
  • ANAF a propus pentru verificarea amănunțită un număr de 7.879 de contribuabili
  • Infografic

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Direcția Verificări Fiscale din cadrul ANAF a demarat „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF)”, reiese din comunicatul de presă publicat de Agenție.

În eșantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.

Decizia a fost luată de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcția Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice, în cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate și alocările de fonduri (creșteri patrimoniale, achiziții, creanțe, cheltuieli etc.), în urma cărora au fost identificate și alte persoane fizice decât cele din grupul PFAM care prezintă risc fiscal ridicat (risc de nedeclarare a unor venituri semnificative și sustragere de la plata impozitelor aferente – vezi în infografic-ul de mai jos, „Filtrul 3”).

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar În domeniul fiscalității. Știu foarte bine că așteptările de la ANAF sunt foarte mari În această perioadă și oamenii își doresc să vadă lucrurile schimbate peste noapte. Din păcate, mai avem Încă nevoie de răbdare, din cauza capacității administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale iar, astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi.

Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative.

Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile”, a declarat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Metoda analizei de risc

Potrivit inforgrafic-ului publicat de ANAF, acesta verifică cheltuielile realizate de către contribuabil, iar apoi verifică sursele de fonduri neimpozitabile utilizate de către contribuabil (dacă acestea există) și veniturile declarate de către contribuabil. Veniturile declarate se cumulează cu sursele neimpozabile și se obțin fondurile totale disponibile cunoscute. Diferența dintre cheltuieli și fondurile totale disponibile poate reprezenta veniturile nedeclarate.

Determinarea cazurilor semnificative
  1. • Risc anual de nedeclarare mai mare de 1 milion de lei (aprox. 220.000 €) în oricare dintre anii 2011-2013;
  2. • Achiziții de proprietăți imobiliare în intervalul 2011-2013 de minim 700.000 lei (aprox. 150.000 €);
  3. • Achiziții de autoturisme în valoare însumată de minim 350.00 lei (aprox. 75.000 €).

Din cele peste 14 milioane de persoane care au venituri impozabile în România, 295.253 de persoane fizice au intrat eșantionul semnificativ supus analizei de risc. Dintre acestea, un număr de 132.246 de persoane fizice se pare că ar avea o diferență între veniturile estimate și veniturile declarate mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei.

În urma aplicării filtrelor de determinare a cazurilor semnificative, ANAF a propus pentru verificarea amănunțită un număr de 7.879 de contribuabili, dintre care 5.399 de contribuabili sunt vizați pentru prima serie de verificări.

 
ANAF a înființat 8 servicii de verificări fiscale dedicate programului PRFR  (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Ploiești și Timișoara) și s-au alocat 100 de posturi pentru respectivele servicii.

Consultați și infografic-ul publicat de ANAF, privind procesul de selecție a persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal:

Pentru mai multe detalii, consultați sursa informațiilor, comunicatul de presă publicat de ANAF (www.anaf.ro).

ANAF a început verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal was last modified: noiembrie 11th, 2015 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter