Apelul Congresului Avocaților către Parlamentul României și Guvernul României privind asigurarea dreptului avocaților de a fi consultaţi în orice procedură legislativă ce are legătură cu rolul acestora în statul de drept

11 apr. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 466

Despre

  • Consultarea UNBR în procesul legislativ de elaborare a reglementărilor ce privesc înfăptuirea justiției
  • Crearea unui cadru oficial, cu caracter de permanență
  • Drepturile la apărare și la un proces echitabil

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Congresul Avocaților 2016 a adresat un apel către Parlamentul României și Guvernul României, solicitând acestor autorități cu atribuții legislative să ia măsurile necesare în vederea creării unui cadru oficial, cu caracter de permanență, pentru consultarea UNBR în procesul legislativ de elaborare a reglementărilor ce privesc înfăptuirea justiției.

Apelul are ca obiectiv consultarea de către autorități a Corpului avocaților în orice procedură legislativă ce are legătură cu rolul acestora în statul de drept și se impune în mod logic un punct de vedere, un raport sau un aviz consultativ al UNBR în toate proiectele care țin de domeniul justiției, inclusiv al administrației locale.

Acest apel a plecat de la constatarea că o mare parte din dispozițiile din noile coduri, declarate neconstituționale, se referă la diferite aspecte ale apărării. Astfel,  în majoritatea deciziilor, instanța constituțională desființează dispozițiile din Codul de procedură penală care încalcă dreptul la un proces echitabil în componentele sale privind contradictorialitatea, oralitatea și egalitatea armelor, cu consecința încălcării dreptului fundamental la apărare. În deciziile de constatare a neconstituționalității dispozițiilor din Codul de procedură civilă referitoare la obligativitatea reprezentării prin avocat în recurs, s-a argumentat că deși reglementările sunt legitime, fiind în scopul bunei funcționări a justiției, sarcinile financiare excesive impuse prin alte reglementări încalcă drepturile la apărare și la un proces echitabil.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Recunoașterea la scară internațională și națională a rolului fundamental al avocatului în înfăptuirea statului de drept, precum și caracterul de interes public al profesiei de avocat, decurgând din integrarea acesteia în sistemul judiciar ca profesie conexă celei de magistrat impun consultarea corpului avocaților în orice problemă legislativă ce implică justiția.

Sursa informației este UNBR (www.unbr.ro).

Apelul Congresului Avocaților către Parlamentul României și Guvernul României privind asigurarea dreptului avocaților de a fi consultați în orice procedură legislativă ce are legătură cu rolul acestora în statul de drept was last modified: aprilie 11th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter