Aplicarea legii penale mai favorabile (Art. 5 NCP). Admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei (Art. 485 NCPP)

29 feb. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 664
  • Cod de procedură penală: art. 485
  • Cod penal: art. 5

În conformitate cu dispozițiile art. 485 alin. (1) lit. a) NCPP, în situația în care instanța admite acordul de vinovăție, atunci nu poate agrava situația inculpatului, nici sub aspectul pedepsei aplicate, nici sub aspectul modalității de executare. În prezentul dosar, instanța va admite acordul. Pentru aceste motive, singura analiză pe care trebuie să o facă este aceea să stabilească dacă se impunea o pedeapsă mai blândă sau o formă de executare a pedepsei mai ușoară.

(Jud. Sect. 1 București, S. pen. , sent. pen. nr. 553 din 23 iunie 2014)

Mădălina Pascu
Avocat Baroul Bucureşti

Potrivit Dec. CCR nr. 265 din 6 mai 2014, dispoziţiile art. 5 C. pen. sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile. Similar, ÎCCJ a statuat prin Dec. nr. 5/2014 că, în aplicarea art. 5 C. pen., se are în vedere criteriul aprecierii globale a legii penale mai favorabile. Constată că nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la condiţiile de existenţă şi sancţionare ale infracţiunii în formă continuată.

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Aplicarea legii penale mai favorabile (Art. 5 NCP). Admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției (Art. 485 NCPP) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter