Corpul operatorilor Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare. Natura AEGRM de Registru Public Mobiliar General

30 mart. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 456

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului din data de 29 martie 2017, UNBR a publicat Comunicatul Corpului operatorilor Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) privind natura AEGRM de Registru Public Mobiliar General.

Astfel, având în vedere unele aserțiuni exprimate în luările de poziție și în dezbaterile apărute ca urmare a adoptării Legii nr. 17/2017 din 17 martie 2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și a unor acte normative conexe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 21 martie 2017, Corpul operatorilor Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare, asociația profesională a operatorilor autorizați să efectueze înscrieri în arhivă, a formulat un comunicat.

Conform precizărilor din acest comunicat, în publicații generale și de specialitate juridică, în special în mediul electronic, a fost promovat un curent de opinie care susține inexistența unui registru public de genul celor indicate în art. 641 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare (pct. 4 din Legea  nr. 17/2017).

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Potrivit art. 2 alin. (1) din O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, cu modificările și completările ulterioare, un sistem de evidență a priorității ipotecilor mobiliare și de publicitate, structurat pe persoane și bunuri în care se efectuează înregistrarea operațiunilor privind ipotecile mobiliare, a operațiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevăzute de lege, precum și publicitatea operațiunilor juridice prevăzute de lege. În lumina acestor dispoziții legale, Corpul operatorilor afirmă că Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) reprezintă fără nicio îndoială un registru public în sensul art. 641 din Codul de procedură civilă, sus-menționat.

Astfel, având natură de registru public mobiliar general, AEGRM reprezintă, prin modul de organizare și funcționare, cea mai avansată instituție juridică și tehnică, în formă dematerializată, în materia publicității din țara noastră.

AEGRM este pregătită juridic și instituțional, dar și din punct de vedere al capacității tehnico-organizatorice, să asigure înregistrarea titlurilor executorii, înscrisuri sub semnătură privată, cărora legea le condiționează eficiența de îndeplinirea acestei formalități de publicitate.

În AEGRM sunt înscrise sau menționate în prezent acte și operațiuni juridice precum contractele de ipotecă mobiliară, contractele de leasing, contractele de consignație, fiduciile, sechestrele asigurătorii, creanțele bugetare având ca titulari statul sau unitățile administrativ-teritoriale, dar și creanțele securitizate sau obligațiunile ipotecare.

Publicitatea altor acte sau fapte juridice specifice a căror înscriere este prevăzută de lege se realizează prin înscrierea în AEGRM a unui aviz specific. În această manieră este asigurată, în condițiile legii, publicitatea clauzei de insesizabilitate, clauzei de inalienabilitate, clauzei de rezervă a proprietății, pactului de răscumpărare, cesiunii de creanță, declarației de rezoluțiune, declarației de reziliere, hotărârii judecătorești privind actele de dispoziție care pun în pericol grav interesele familiei, regimului matrimonial, uzufructului asupra creanțelor, plății anticipate a chiriei sau cesiunii creanței privind chiria.

Se poate, de asemenea, realiza publicitatea altor acte/fapte juridice supuse publicității conform legii, cum este și cazul titlurilor executorii despre care vorbește art. 641 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, în redactarea sa actuală, prin completarea și înscrierea în AEGRM a formularului de aviz specific inițial.

Așadar, AEGRM nu are doar rolul de a realiza publicitatea ipotecilor mobiliare, cum în mod eronat au încercat unele voci să acrediteze în spațiul public; ea nu este o simplă platformă de consemnare a unei forme de garanție reală. Denumirea actuală a instituției nu trebuie să inducă în eroare.

În concluzie, proiectele de reformă din ultima vreme tind să confirme acestei instituții veritabila sa vocație câștigată prin experiență, bune practici și constante procese de înnoire, respectiv cea de registru public mobiliar.

 

Corpul operatorilor Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare. Natura AEGRM de Registru Public Mobiliar General was last modified: martie 30th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter