Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 23/2014: modificată prin Norma 2/2015

22 Ian 2015
3 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 5 (3 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1059

Despre

  • M. Of. nr. 44 din 19.01.2015
  • Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
  • Autoritatea de Supraveghere Financiară

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În M. Of. nr. 44 din 19.01.2015, s-a publicat Norma nr. 2/2015 pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (publicată în M. Of nr. 826 din 12.11.2014).

Norma a fost adoptată în temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b), precum și ale art. 6 alin. (2) din O.U.G. nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare,

De asemenea, norma a fost adoptată în conformitate cu dispozițiile art. 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

La art. I, sunt prevăzute modificările ce survin cu privire la Norma 23/2014.

Modificarea art. 21 alin. (1) și (5)

La pct. 1 se prevede faptul că alin. (1) și (5) de la art. 21 se modifică.

Vechea reglementare alin. (1)

Asigurătorii RCA au obligația de a stabili tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite în baza prevederilor art. 24, astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislația în vigoare și plata contribuțiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislația în vigoare, precum și acoperirea cheltuielilor de achiziție și de administrare.

Noua reglementare alin. (1)

Asigurătorii RCA au obligația de a stabili tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite în baza prevederilor art. 24.

Vechea reglementare alin. (5)

Tarifele de primă pot fi modificate după minimum un an de la ultima notificare, cu excepția indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri

Noua reglementare alin. (5)

Tarifele de primă nu pot fi modificate decât după minimum 6 luni de la ultima notificare, cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.

Prin excepție de la prevederile art. 21 alin. (5) asigurătorii pot proceda la modificarea tarifelor de primă notificate Autorității de Supraveghere Financiară, până la data de 28 februarie 2015.

 Modificarea art. 23 alin. (4)

La pct. 2, se prevede faptul că la art. 23, alin. (4) se modifică.

Vechea reglementare

Asigurătorii RCA au obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA integral în contul asigurătorului sau, în cazul plăților în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.

Noua reglementare

Asigurătorii RCA au obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA direct într-un cont colector al asigurătorului, iar în cazul plăților în numerar sau cu cardul, de a vira prima de asigurare încasată în contul asigurătorului, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării. Plata comisionului de intermediere se va efectua conform convenției între părți.

Abrogarea alin. (5) al art. 51

La pct. 3, se prevede faptul că art. 51, alin. (5) se abrogă.

Anterior adoptării acestei măsuri, alin. (5) avea următorul cuprins: „Prețurile practicate de unitățile de specialitate utilizate în stabilirea cuantumului pagubei nu pot fi mai mari decât prețurile practicate de către unitățile de specialitate autorizate de către producătorii de vehicule, respectiv reprezentanții din România ai acestoraˮ.

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 23/2014: modificată prin Norma 2/2015 was last modified: ianuarie 22nd, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter