[UPDATE: CCR respinge ca inadmisibilă sesizarea privind interdicția persoanelor condamnate să ocupe funcţii în Guvern] Avocatul Poporului a publicat statistica privind activitatea instituţiei în Trimestrul I al anului 2017

4 mai 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 684

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UPDATE 4 mai 2017: CCR respinge ca inadmisibilă sesizarea privind interdicția persoanelor condamnate să ocupe funcții în Guvern 

Referitor la excepția de neconstituționalitate, ridicată de Avocatul Poporului cu privire la prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, modificată și completată, CCR a respins joi, 4 mai, ca inadmisibilă sesizarea privind interdicția persoanelor condamnate să ocupe funcții în Guvern – potrivit Agerpres.

Judecătorii au dezbătut acest subiect în patru ședințe, dintre care ultima a avut loc pe 26 aprilie. Atunci, pronunțarea unei decizii a fost amânată, informează Digi24.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Președintele Curții a afirmat că au fost ridicate „foarte multe” probleme de drept, atât de oportunitate, cât și de admisibilitate, problema fiind „delicată”. „Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcați cu conștiința noastră și cu convingerea că soluția pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituției și sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanță cu principiile constituționale”, a mai adăugat acesta, scrie News.ro.

Președintele CCR, domnul Valer Dorneanu, nu a dorit să dea declarații după terminarea ședinței, potrivit informațiilor furnizate de HotNews.

Avocatul Poporului a publicat statistica privind activitatea instituției în Trimestrul I al anului 2017

Potrivit unui comunicat din luna aprilie 2017, Avocatul Poporului a publicat statistica privind activitatea instituției în Trimestrul I al anului 2017.

Astfel, din punct de vedere statistic, activitatea instituției Avocatul Poporului în Trimestrul I al anului 2017, se prezintă astfel:

Au fost acordate 3091 audiențe, dintre care 294 la sediul central și 2797 la birourile teritoriale.

De asemenea, au fost soluționate, potrivit competenței legale, 3091 petiții. Dintre acestea, 886 petiții au fost soluționate de către birourile teritoriale ale instituției Avocatul Poporului din Alba-Iulia, Bacău, Brașov, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Suceava, Oradea, Pitești, Ploiești, Târgu-Mureș și Timișoara, restul de 2771 fiind soluționate la sediul central.

Au fost efectuate 72 anchete, privind: dreptul de proprietate privată, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, dreptul la informație, dreptul de petiționare și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, protecția copiilor și a tinerilor și dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor, dreptul la învățătură și protecția copiilor și a tinerilor, libertatea conștiinței și restrângerea exercițiului unor drepturi, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul de proprietate privată și principiul egalității în drepturi, protecția copiilor și a tinerilor, protecția persoanelor cu handicap și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, protecția persoanelor cu handicap și dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la învățătură și protecția peroanelor cu handicap și principiul liberului acces la justiție.

Pe lângă o serie de anchete desfășurate, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție a efectuat 8 vizite în locuri de detenție.

Echipele de vizitare au fost formate din reprezentanți ai Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, ai asociațiilor profesionale și ONG-urilor cu care instituția Avocatul Poporului a încheiat protocoale de colaborare.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în 73 de cazuri, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media.

Au fost emise 10 recomandări, adresate unor primării, consilii județene, etc.

Au fost ridicate direct de Avocatul Poporului trei excepții de neconstituționalitate, referitoare la: prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, modificată și completată; prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată în Monitorul Oficial nr. 625 din data de 31 august 2012.

Avocatul Poporului a promovat un Recurs în interesul legii privind problema de drept referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39 raportate la art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, în sensul stabilirii competenței funcționale a agenților constatatori (din cadrul poliției locale sau poliției rutiere), cu incidența art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010 a poliției locale.

Avocatul Poporului a formulat o acțiune în contencios administrativ, la Tribunalul Constanța, Secția de contencios administrativ și fiscal, referitor la aplicarea legii speciale.

Au fost formulate, la solicitarea Curții Constituționale, 370 puncte de vedere privind excepțiile de neconstituționalitate.

[UPDATE: CCR respinge ca inadmisibilă sesizarea privind interdicția persoanelor condamnate să ocupe funcții în Guvern] Avocatul Poporului a publicat statistica privind activitatea instituției în Trimestrul I al anului 2017 was last modified: mai 6th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter