Recomandări
-
Reexaminare: Legea pentru aprobarea O.U.G. nr. 81/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011
-
Modificarea H.G. nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016 – modificări (II) (H.G. nr. 642/2016)
-
Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 (modificări) și alte acte normative – ședință de Guvern
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2343/2017 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (intrare în vigoare: 5 septembrire 2017)
Acest ordin reglementează modul de stabilire a bazei de calcul a CAS și CASS în cazul salariaților care realizează, în cursul aceleași luni, venituri din salarii și asimilate salariilor din două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară. În această situație, angajatorii și persoanele asimilate acestora datorează CAS și CASS la nivelul venitului brut efectiv realizat de salariați, corespunzător perioadei din lună în care contractul a fost activ (aceasta reprezintă perioada în care contractul nu a fost suspendat conform Codului muncii).
1. Ordinul stabilește obligația salariaților care se încadrează în această situație de a depune la fiecare angajator/persoană asimilată o declarație pe propria răspundere din care rezultă că veniturile lunare brute cumulate depășesc nivelul salariului minim brut.
1.1. Salariatul care obține un venit brut lunar cel puțin egal cu salariul minim brut la un angajator/mai mulți angajatori nu are obligația depunerii declarației la acel/acei angajator/angajatori, ci numai la celălat/ceilați angajatori unde venitul lunar brut este sub pragul minim stabilit.
1.2. Dacă venitul brut lunar cumulat nu depășește nivelul salariului minim brut, salariatul nu va depune declarație la niciun angajator, iar aceștia vor datora CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe țară.
2. Declarația se depune lunar, pe perioada în care salariatul se află în situația prevăzută la art. 140 alin. (3) lit e) Cod fiscal, până pe data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale. Pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii august 2017, declarația pe propria răspundere va fi depusă până pe data de 10 septembrie 2017.
2.1. Pentru completarea declarației, angajatorul eliberează, la cererea salariatului, un document din care rezultă venitul brut lunar realizat.
2.2. Declarația pe propria răspundere constituie document justificativ pentru angajatori/persoane asimilate pentru stabilirea bazei de calcul a CAS și CASS, ei având obligația de a înregistra și ține evidența acestor declarații.
2.3. Declarația pe propria răspundere conține obligatoriu datele de identificare ale salariatului, dar și informații privind încadrarea acestuia.