Când Zeii coboară în Agora…(I)*

8 Feb 2017
3 voturi, medie: 4,67 din 53 voturi, medie: 4,67 din 53 voturi, medie: 4,67 din 53 voturi, medie: 4,67 din 53 voturi, medie: 4,67 din 5 (3 votes, average: 4,67 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2340

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mitologia și legendele ne-au făcut o imagine idilică despre o lume care ar fi putut exista și în care prezența Zeilor printre oameni nu era un lucru chiar extraordinar. Era o lume în care fie că erau chemați, fie că-și doreau să vina, Zeii erau uneori prezenți printre ei, printre Oameni.

Lumea Dreptului are și ea Zeii ei. După 27 de ani, ei au apărut, crescut și s-au maturizat în această lume. Printre plagiate reale sau inventate, renumele lor este recunoscut, iar verbul lor ascultat. Se detașează. Creează poteci apoi bătătorite. Desțelenesc terenuri necultivate și exploatate nicicând anterior.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Muncesc. Sunt serioși. Mintea lor a învățat să sape și, continuu, să combată, aprobe sau să nuanțeze. Unii dintre ei, rar, își recunosc slăbiciunea teoriilor susținute anterior, însușindu-și altele mai bine fundamentate. Este ceva să recunoști asta în doctrina românească!

Cei 27 de ani de doctrină juridică liberă sau eliberată au statuat însă și o despărțire între așteptările practicienilor și răspunsurile autorilor. Practicienii spun că nu primesc răspunsuri și se depărtează de doctrină. Și-o aproprie în litigiile importante prin opiniile legale pe care își bazează susținerile.

Rar doctrina s-a întrebuințat ca în acest an pentru situații practice. Dreptul este o știință socială. Despre și pentru oameni. Acest dat a fost acceptat ca unul utopic. Autorii scriu mai mult academic și fără focus neapărat pentru așteptările lumii reale.

A trebuit să apară în spațiul public o lege a dării în plată, cu impact social, politic sau financiar imens, pentru ca doctrina să-și suflece mâinile și să se aplece, foarte practic și concentrat, pe aceasta. Rar vom mai vedea puterea doctrinei așa cum am văzut-o acum. Ce ar însemna ca lumea dreptului românesc să fie atât de concentrată numai și pe legile cât de cât mai importante? Să-și arate forța punând un întreg mecanism doctrinar în slujba Dreptului? A oamenilor?

„Măreția Dreptului” este o sintagmă folosită în fraze și cu înțelesuri peiorative. Fără a fi în această situație, am văzut splendoarea și forța Dreptului în această dezbatere. Nu știu dacă a lipsit ceva. Poate echilibrul…

De la limba latină și nemuritoarele-i principii și jurisconsulți, până la cele mai noi descoperiri și susțineri, dezbaterea recentă ne-a făcut să realizăm de ce-i credităm, adulăm și invocăm în dosare sau discuții libere pe Zeii noștri. Pe Zeii lumii juridice actuale. Am văzut risipa de energii și argumente. Am văzut eșafodaje și construcții juridice. Am aflat lucruri de care n-aveam habar. Ne-am însușit puncte de vedere. Am constatat cât de frumos este Dreptul. De ce-l iubim și pentru ce este el important în viața noastră.

„Măreția Dreptului” e dată de interpretări. De momentul în care se fac. Dar, mai ales, de oamenii care le fac!

👍Vezi Revista LEGAL POINT nr. 2/2016


* Editorial publicat în nr. 2/2016 al revistei LEGAL POINT.

Când Zeii coboară în Agora…(I)* was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Nicolae Cirstea

Recomandări

Despre autor:

Abonează-te la newsletter