CCBE. Despre supravegherea electronică – deputații europeni se alătură avocaților europeni care solicită UE și statelor sale membre să protejeze statul de drept

26 ian. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 160

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat, Consiliul Barourilor Europene (CCBE) s-a întâlnit, la data de 24 ianuarie 2018, cu mai mulți deputați europeni pentru a discuta cum poate fi protejat statul de drept în Europa, în ceea ce privește domeniul securității și supravegherii, având ca scop constituirea unei propuneri legislative a Comisiei Europene privind dovezile electronice în materie penală.

Astfel, evenimentul a fost găzduit de deputatul european Jan Philipp Albrecht, cu sprijinul CCBE, care reprezintă vocea barourilor și a societăților de drept din 45 de țări. Participanții au discutat evoluțiile recente în politica de supraveghere din Europa și impactul acestora asupra statului de drept, protecția drepturilor omului și sistemul judiciar.

Vezi și Recomandările CCBE privind protejarea confidențialității clienților în contextul activităților de supraveghere

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Întrucât statele membre ale UE se străduiesc să contracareze amenințările actuale de securitate, cum ar fi terorismul și criminalitatea informatică, avocații europeni sunt profund îngrijorați de faptul că măsurile de supraveghere propuse constituie un risc nejustificat pentru respectarea drepturilor omului și a integrității sistemului judiciar, care trebuie să protejeze cetățenii europeni.

Așa cum reiese din răspunsul CCBE la consultarea publică privind îmbunătățirea accesului transfrontalier la dovezi electronice în materie penală, există o divergență îngrijorătoare între normele de căutare și de confiscare a probelor aplicate în lumea reală și cele aplicate în lumea digitală. Normele privind accesul la dovezile digitale și interceptarea datelor, de fapt, par a fi mai slabe sau practic inexistente.

Această incertitudine de reglementare devine deosebit de periculoasă atunci când datele în cauză beneficiază de o protecție specială prin lege, cum ar fi comunicările dintre avocați și clienții lor. Aceste comunicări au fost recunoscute drept un drept fundamental.

Președintele CCBE, Antonín Mokrý, a comentat: „Suntem foarte îngrijorați atunci când guvernele împing limitele statului de drept pe valul securității naționale și aduc atingere drepturilor fundamentale privind viața privată și un proces echitabil. Sperăm că această inițiativă va contribui la promovarea dialogului privind modul în care statul de drept poate fi consolidat prin instrumentele legislative la dispoziția noastră și prin eforturile și contribuția profesiei de avocat”.

Deputații europeni care participă la eveniment au solicitat UE și statelor sale membre să asigure o protecție adecvată a dreptului cetățenilor la viață privată. În cadrul reuniunii a fost subliniat faptul că dezbaterile ar trebui să fie deschise și incluzive. De asemenea, deputații europeni au convenit asupra necesității de a continua această dezbatere pentru a informa factorii politici din UE cu privire la amenințările la adresa valorilor juridice fundamentale ale Europei și la importanța apărării acestora”.

La încheierea evenimentului, deputatul european Jan Philip Albrecht a declarat: „Aștept cu nerăbdare să o angajare activă a CCBE pe probleme de politică legate de statul de drept, supraveghere și protecția datelor.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare știrea publicată de către CCBE, în ceea ce privește evenimentul referitor la protejarea statului de drept în Europa, desfășurat la data de 24 ianuarie 2018:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației

CCBE. Despre supravegherea electronică – deputații europeni se alătură avocaților europeni care solicită UE și statelor sale membre să protejeze statul de drept was last modified: ianuarie 26th, 2018 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter