Comisia Europeană a publicat Raportul din 2017 privind cetățenia UE

27 ian. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 815

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Comisia Europeană a publicat în data de 24 ianuarie 2017 cel de al treilea raport al său privind cetățenia UE, care face bilanțul progreselor înregistrate începând din 2014 și prezintă acțiuni menite să asigure faptul că cetățenii se pot bucura pe deplin de drepturile lor atunci când lucrează, călătoresc, studiază sau participă la alegeri.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Mai mult ca niciodată, europenii sunt conștienți de statutul lor în calitate de cetățeni ai Uniunii, iar numărul celor care doresc să știe mai multe despre drepturile lor continuă să crească. Patru din cinci europeni apreciază, în special, dreptul la libera circulație, care le permite să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE (conform sondajului Eurobarometru din decembrie 2016). Cu toate acestea, din cauza lipsei de informare, cetățenii UE nu își exercită pe deplin dreptul de a vota la alegerile europene și locale și mulți dintre ei nu au cunoștință de dreptul la protecția consulară asigurată de ambasadele altor state membre ale UE. Raportul din 2017 privind cetățenia UE prezintă prioritățile Comisiei pentru a spori și mai mult gradul de informare pe tema acestor drepturi și pentru a facilita exercitarea lor în practică.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, responsabilă cu drepturile pe care le conferă cetățenia UE, a declarat: „87 % dintre europeni sunt conștienți de faptul că sunt cetățeni ai UE, procent care nu a fost niciodată atât de ridicat, însă nu sunt întotdeauna conștienți de drepturile care decurg din statutul de cetățean al UE. Cetățenia UE conferă drepturi și libertăți importante și, de asemenea, oferă posibilitatea unei participări democratice și a unei implicări active în cadrul procesului decizional al UE. Dorim să le oferim mijloacele necesare pentru a fi mai bine informați cu privire la drepturile pe care le au în calitate de cetățeni ai UE și pentru a-și exercita mai ușor aceste drepturi”.

Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat: „Uniunea Europeană există pentru și prin cetățenii europeni. Pentru a asigura faptul că cetățenii UE pot beneficia pe deplin de drepturile și libertățile lor într-o perioadă caracterizată de provocări transnaționale tot mai mari, suntem hotărâți să ne continuăm activitatea privind întărirea securității în UE și sporirea gradului de protecție a frontierelor noastre externe comune”.

Raportul se bazează pe contribuțiile furnizate de cetățeni în cadrul unor sondaje și al unei consultări publice, și se axează pe patru domenii:

  1. 1) promovarea drepturilor pe care le conferă cetățenia UE și a valorilor comune ale UE;
  2. 2) sporirea participării cetățenilor la viața democratică a UE;
  3. 3) simplificarea vieții de zi cu zi a cetățenilor UE;
  4. 4) întărirea securității și promovarea egalității.

În vederea atingerii acestor obiective, Comisia va întreprinde o serie de acțiuni, printre care se numără și următoarele:

– Organizarea, în întreaga UE, a unei campanii de informare cu privire la drepturile pe care le conferă cetățenia UE, pentru a-i ajuta pe cetățeni să înțeleagă mai bine drepturile pe care le au.
– Consolidarea implicării voluntare: Comisia dorește să ofere mai multe oportunități tinerilor din Europa, astfel încât aceștia să aibă o contribuție semnificativă în cadrul societății și să dea dovadă de solidaritate. Corpul european de solidaritate, lansat la 7 decembrie 2016, oferă tinerilor oportunitatea de a dobândi o experiență valoroasă și de a-și manifesta, totodată, solidaritatea față de persoanele aflate într-o situație dificilă.
– Prezentarea unei propuneri referitoare la instituirea unui „portal digital unic”, care să le permită cetățenilor să aibă cu ușurință acces online la servicii de informare, de asistență și de soluționare a problemelor cu privire la o gamă largă de aspecte administrative.
– Intensificarea dialogurilor cu cetățenii și a dezbaterilor publice, pentru a face schimb de opinii cu cetățenii UE și pentru a asigura faptul că aceștia înțeleg mai bine impactul Uniunii asupra vieții lor de zi cu zi. De la începutul mandatului Comisiei Juncker s-au organizat deja 125 de dialoguri cu cetățenii.
– Promovarea celor mai bune practici pentru a-i ajuta pe cetățeni să voteze și să candideze la alegerile europene, în special în perioada premergătoare alegerilor din 2019.

Contextul elaborării raportului

Orice persoană care deține cetățenia unui stat membru al UE este, de asemenea, cetățean al UE. Cetățenia UE nu înlocuiește cetățenia națională, ci se adaugă acesteia. Este un statut valoros care le oferă cetățenilor numeroase libertăți, cum ar fi libera circulație, protecția consulară, precum și dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale și la alegerile pentru Parlamentul European, oriunde ar locui în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană garantează că drepturile conferite de cetățenia UE sunt o realitate pentru cetățeni. Începând din 2010, Comisia prezintă, o dată la trei ani, un raport privind principalele inițiative adoptate pentru a promova și a consolida cetățenia europeană. Rapoartele se întocmesc pe baza contribuțiilor primite de la cetățeni, a petițiilor depuse și a dialogurilor directe pe care comisarii le au cu cetățenii. În 2015, Comisia a efectuat o consultare publică și două sondaje axate pe cetățenia UE și pe drepturile electorale, pe baza cărora s-a elaborat Raportul din 2017 privind cetățenia UE.

Raportul din 2017 privind cetățenia UE

Informații suplimentare

– Fișă informativă privind acțiunile Comisiei în domeniul cetățeniei UE 2013-2016
– Rezumat al Raportului din 2017 privind cetățenia UE
– Fișă informativă privind Consultarea publică din 2015 privind cetățenia UE
– Raportul tehnic privind evoluția legislației și a jurisprudenței referitoare la cetățenia UE (articolul 25)
– Programul privind cetățenia UE
– Sondajul din 2015 privind drepturile electorale
– Sondajul din 2015 privind cetățenia

Sursa informației

Comisia Europeană a publicat Raportul din 2017 privind cetățenia UE was last modified: ianuarie 26th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter