CEDO a hotărât că România nu a investigat și nu a pedepsit violul unei fete în vârstă de 14 ani

26 Mai 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 965
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza I.C. împotriva României (nr. 36934/08) privind plângerea unei investigații inadecvate a acuzării unui viol de către o fată de 14 ani, a hotărât că s-a produs o încălcare a art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a considerat că autoritățile române au pus un accent nejustificat pe lipsa dovezilor reclamantei cum că a opus rezistență în timpul incidentului și și-au bazat concluziile doar pe declarațiile acuzaților, aceștia spunând că fata și-ar fi dat acordul pentru întreținerea relației sexuale, împreună cu faptul că nu existau urme de violență pe corpul ei. Mai mult, nici procurorii și nici judecătorii implicați în caz nu au luat în considerare vârsta ei tânără și ușoara ei dizabilitate intelectuală.

Statul Român a fost obligat la plata a 12.000 € victimei.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Cu privire la această hotărâre, doamna judecător Iulia Motoc a scris pe Facebook: „Azi (n.r: 25 mai 2016), CEDO a publicat hotărârea I.C. contra României, cauză în care s-a constatat că România nu a efectuat o investigație efectivă într-o infracțiune de viol asupra unei minore de 14 ani, care avea consimțământul afectat de o ușoară dizabilitate intelectuală. Autoritățile române au fost criticate pentru că au considerat că, în lipsa semnelor de violentă, nu există dovezi relevante referitoare la viol. Este o cauză importantă în jurisprudența CEDO care se referă la viol și la persoanele cu dizabilități intelectuale”.

Hotărârea poate fi consultată integral, în limba engleză, accesând sursa informației.

CEDO a hotărât că România nu a investigat și nu a pedepsit violul unei fete în vârstă de 14 ani was last modified: mai 25th, 2016 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter