CEDO a hotărât ca statul român sa plătească despăgubiri în urma evenimentelor din decembrie 1989

25 Feb 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 757

Despre

  • Statul român trebuie să plătească unui număr de 17 români despăgubiri în valoare de 15.000 euro
  • România nu și-a respectat obligațiile procedurale care îi reveneau în baza articolului 2 (dreptul la viață)

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În data de 22 februarie 2016 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că statul român trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 15.000 euro unui număr de 17 cetățeni români ca urmare a reprimării violente a manifestațiilor din decembrie 1989 împotriva regimului comunist de la București și Reșița.

Cei 17 cetățeni români au reclamat faptul că nu a existat o anchetă efectivă cu privire la măsurile luate de statul român împotriva manifestanților, măsuri în urma cărora și-au pierdut viața apropiați ai acestora.

În 1990, procurorii militari din București și din alte orașe din România au deschis anchete cu privire la recurgerea la forță și privarea ilegală de libertate la care au fost supuși manifestanții la sfârșitul lunii decembrie 1989. Conform unui document emis în 2008 de Parchetul Militar în fața ÎCCJ, mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise în aceste operațiuni, peste 5.000 au fost rănite și mai multe mii au fost private de libertate și supuse relelor tratamente.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

În 2014, în urma intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală, dosarul a fost alocat din nou Parchetului Militar. Petenții au reclamat faptul că ancheta penală deschisă de autorități în 1990 a fost ineficientă. Ei au acuzat în special faptul că România nu și-a respectat obligațiile procedurale care îi reveneau în baza articolului 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Pentru a vedea respectiva hotărâre, vizitați site-ul CEDO (www.hudoc.echr.coe.int).

CEDO a hotărât ca statul român sa plătească despăgubiri în urma evenimentelor din decembrie 1989 was last modified: februarie 25th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter