CEDO declară legitimă exceptarea femeilor de la pedeapsa cu închisoare pe viață

27 Ian 2017
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 4588

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Conform deciziei pronunțate de CEDO, în data de 24 ianuarie 2017, în cauza Khamtokhu și Aksenchik contra Rusiei: „Curtea a constatat că justificarea diferenței de tratament între solicitanți și anumite alte categorii de infractori, și cu scopul de a promova principiile dreptății și umanității, a fost legitimă. De asemenea, consideră că exceptarea anumitor categorii de infractori de la pedeapsa cu închisoarea pe viață constituie un mijloc proporțional în raport cu aceste principii. Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere mecanismul practic al detențiunii pe viață în Rusia, atât în ceea ce privește modul de impunere, cât și în ceea ce privește posibilitatea unei căi de atac ulterioare. În acest caz particular, condamnările la închisoare pe viață, impuse reclamanților înșiși nu au fost arbitrare sau nerezonabile și pot fie revizuite după 25 de ani. În plus, Curtea a luat în considerare și marja considerabilă de apreciere acordată statelor contractante cu privire la aspecte cum ar fi politica penală, având în vedere lipsa oricărui consens european privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea pe viață, în afară de poziția statelor cu privire la infractorii minori, care nu au fost exceptați de la închisoare pe viață în toate statele contractante, fără excepție. Într-adevăr, ar fi dificil de criticat legiuitorul rus pentru scutirea anumitor grupuri de infractori de la pedeapsa cu închisoarea pe viață, această scutire reprezentând, conform criteriilor luate în considerare, un progres social în materie penală”.

Așadar, conform deciziei Curții orice stat poate să prevadă, în mod legitim, în legislația sa națională, sancțiuni de drept penal mai ușoare pentru anumite categorii de persoane, pentru care astfel de dispoziție ar constitui un „progres social”.

În raport cu situația de fapt, în speță, judecătorii CEDO au fost sesizați de doi deținuți din Rusia, unul de 25 de ani și celălalt de 30 de ani, condamnați la închisoare pe viață, unul pentru crimă, iar al doilea pentru tentativă de omor asupra unor polițiști. Ei susțin că actualul Cod Penal rus este discriminatoriu, deoarece stipulează că femeile, minorii și persoanele de peste 65 de ani nu pot fi condamnați la închisoare pe viață.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Remarcăm faptul că unele state prevăd pedepse specifice pentru persoane cu vârste între 60 și 65 de ani, în timp ce altele „au decis să excludă de la detenția pe viață femeile care erau însărcinate la momentul comiterii infracțiunii sau la pronunțarea pedepsei. Iar un alt grup de state, printre care și Rusia, a extins această abordare la toate femeile”, după cum relevă CEDO.

Menționăm că au existat și opinii contrare ale judecătorilor Sajó, Nußberger, Turković și Mits. Judecătorii Sicilianos, Møse, Lubarda, Mourou-Vikström și Kucsko-Stadlmayer au avut o opinie separată, comună; la fel și judecătorul Pinto de Albuquerque, care a redactat și el o opinie separată. Toate aceste opinii se regăsesc în anexa la decizie.

Sursa informației

CEDO declară legitimă exceptarea femeilor de la pedeapsa cu închisoare pe viață was last modified: ianuarie 25th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter