Recomandări
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Ordonanța nr. 25/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – M. Of. nr. 648/7 august 2017 (intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018, cu
excepțiile menționate în text)
Prin această ordonanță s-au modificat prevederile Codului fiscal după cum urmează:
I. Impozit pe profit
1.1. Cheltuielile privind creanțele cesionate sunt deductibile în limita a 30% din valoarea acestora.
II. Impozit pe venit
2.1. Veniturile din activități independente desfășurate în România sunt venituri obținute din România indiferent dacă sunt plătite din România sau din străinătate. Prin excepție, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt obținute din România numai dacă sunt plătite de un plătitor de venit din România sau de un sediu permanent din România al unui nerezident.
2.2. Veniturile (sume sau avantaje) realizate de persoane fizice din activități dependente desfășurate la bordul aeronavelor operate în trafic internațional sunt neimpozabile.
2.3. Se introduce posibilitatea recalculării plăților datorate în baza normelor de venit/în sistem real în cazul încetării sau suspendării temporare a activității în cursul anului.
2.4. În cazul veniturilor din alte surse, pentru care impozitul nu poate fi reținut la sursă, beneficiarii veniturilor au obligația să le declare până la data de 25 mai a anului următor.
III. Contribuții sociale
3.1. Începând cu veniturile lunii septembrie, avantajele sub forma serviciilor medicale furnizate pe bază de abonament nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale [n.n. prevederile intră în vigoare în 3 septembrie 2017].
IV. Impozitul pe veniturile nerezidenților/reprezentanțelor
4.1. Impozitul pe reprezentanță se stabilește în lei – 18.000 lei (față de 4.000 euro în reglementarea anterioară).
4.2. Declararea și plata impozitului se va face până în ultima zi a lunii februarie (în termen de 30 de zile de la înființare) – impozitul se plătește într-o singură tranșă. În cazul desființării unei reprezentanțe se instituie obligația recalculării impozitului anual, corespunzător perioadei în care a funcționat.
V. Accize
5.1. Accizele la combustibili (benzină și motorină) se majorează în două tranșe, de la 15 septembrie și 1 octombrie 2017. [n.n. prevederile intră în vigoare la 15 septembrie 2017].