Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017 – Suspendarea dreptului de a conduce

2 mart. 2017
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 16.730
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Chiar dacă nu au fost modificări majore prin ultimele acte normative, am apreciat necesar, întrucât legislația este extrem de stufoasă, să prezint mai jos, într‑o formă logică, situațiile în care se suspendă dreptul de a conduce pe drumurile publice, pentru ușurința de utilizare a prezentei culegeri[1]).

1) Suspendarea dreptului de a conduce pe perioada de 90 de zile

Împreună cu amendă9-20 puncte, art. 102 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002, pentru următoarele contravenții:

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

a. conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune (sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat);

b. conducerea vehiculului cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau mecanismul de direcție, constatate de poliția rutieră împreună cu specialiștii Registrului Auto Român;

c. neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semiba­rierele sunt coborâte sau în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;

d. depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Fără amendă – art. 103 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 195/2002: dacă nu se aplică nicio sancțiune penală, din anumite considerente procedurale, iar regula de circulație încălcată ar atrage suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice.

În această situație, suspendarea poate fi aplicată în termen de maximum 18 luni de la data accidentului – a se vedea art. 13 alin. (2)-(3) din O.G. nr. 2/2001.

2) Suspendarea dreptului de a conduce pe perioada de 60 de zile

Împreună cu amendă6-8 puncte, art. 101 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002, pentru următoarele contravenții:

a. nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau tre­cerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s‑a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b. nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;

c. nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;

d. circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.

Fără amendă – art. 103 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002: dacă cumulați din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

3) Suspendarea dreptului de a conduce pe perioada de 30 de zile

Împreună cu amendă4-5 puncte, art. 100 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002:

a. depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;

b. neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regula­mentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, a tractorului agricol sau forestier sau a tramvaiului;

c. neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;

d. nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;

e. nerespectarea regulilor privind depășirea;

f. nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

g. neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s‑a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, în termen de 24 ore.

Fără amendă – art. 103 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002: dacă ați săvârșit contra­venții care cumulează 15 puncte de penalizare.

• N.N. Dacă săvârșiți într‑un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o faptă pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumul public, perioada de suspendare se majorează cu 30 de zile – art. 103 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002.

4) Suspendarea pentru cumul de puncte

Dacă ați cumulat 15 puncte de penalizare într‑un interval de 6 luni, aveți obligația ca în termen de 5 zile de la data la care ați primit înștiințarea scrisă pentru cumulul celor 15 puncte de penalizare să vă prezentați la unitatea de poliție care a emis înștiințarea, pentru a preda permisul; în caz contrar se majorează perioada de suspendare cu 30 de zile
art. 103 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2002.

Punctele se anulează la împlinirea a 6 luni de la data aplicării lor – art. 103 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002.

Suspendarea permisului anulează punctele acumulate până la acea dată – art. 103
alin. (5) din O.U.G. nr. 195/2002.

Suspendare pentru 60 de zile – dacă cumulați din nou 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării precedentei suspendări a dreptului de a conduce, noua suspendare va fi nu de 30 de zile, ci de 60 de zileart. 103 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002.

Comandă lucrarea „Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017”


[1]) Pentru prezentarea sistematică a altor prevederi ale legislației rutiere, a se vedea M. Ursuța, Ghidul șoferului, Ed. Wolters Kluwer și Universul Juridic, Buc., 2013.

Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017 – Suspendarea dreptului de a conduce was last modified: martie 2nd, 2017 by Mircea Ursuța

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este doctor în drept, lector la Facultatea de Drept a Universității din Oradea, lector la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, arbitru în cadrul Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Județului Bihor și consilier al Baroului Bihor din 2011.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter