Consiliul Concurenței. Sancționarea încălcării regulilor de concurență de către Camera Notarilor Publici Suceava

25 ian. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 242

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat, Consiliul Concurenței a sancționat – cu amenzi în valoare totală de 2.810.243 lei (aproximativ 600.000 euro) – Camera Notarilor Publici Suceava și 72 de notari publici din Suceava și Botoșani, membri ai acestei organizații.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației, declanșate în mai 2015, având ca obiect încălcarea regulilor de concurență – de către Camera Notarilor Publici Suceava și membrii acesteia – prin stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justiției.

Astfel, notarii publici din județele Suceava și Botoșani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte și proceduri notariale, diferențiate pentru fiecare dintre județele Suceava și Botoșani.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitată de către Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale către notarii activi, în special prin e-mail, dar și direct, în cadrul unor reuniuni special convocate. De asemenea, ele au fost afișate pe website-ul Camerei Notarilor Publici Suceava și transpuse într-o aplicație informatică.

Ca urmare, în județele Suceava și Botoșani, onorariile minimale au fost puse în practică de toți notarii publici, intrați în profesie anterior declanșării investigației, cu excepția unuia care s-a delimitat public de această practică ilegală (după punerea în aplicare). De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la înțelegere și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bază.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței a finalizat o altă investigație privind posibile practici anticoncurențiale ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizație. UNNPR s-a angajat că va înlătura restrângerile concurențiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale. De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului justiției propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurențial și includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale.

Consiliul Concurenței și Ministerul Justiției vor colabora și monitoriza implementarea angajamentelor privind liberalizarea unor onorarii pentru anumite categorii de acte și servicii notariale, prin punerea în aplicare a dispozițiilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale. În același timp, Autoritatea de Concurență va efectua monitorizarea angajamentelor în cazul modificărilor aduse Codului Deontologic prin Hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Sursa informației

Consiliul Concurenței. Sancționarea încălcării regulilor de concurență de către Camera Notarilor Publici Suceava was last modified: ianuarie 25th, 2018 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter