Recomandări
-
Consiliul de Mediere. Medierea în România, o procedură importantă, un instrument pentru promovarea justiției eficiente și a creșterii economice
-
Zilele arbitrajului instituționalizat
-
Consiliul de Mediere invită Consiliul Superior al Magistraturii la intensificarea eforturilor în vederea încurajării utilizării medierii în cauzele prevăzute de Legea 192/2006
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Potrivit unui comunicat din data de 7 decembrie 2017, Consiliul de Mediere a făcut publică solicitarea venită din partea Comisiei Europene în ceea ce privește medierea în materie penală.
Astfel, Comisia Europeană prin Ministerul Justiției din România dorește să realizeze un studiu de impact privind procedura de mediere și potrivit obligațiilor impuse prin prevederile art. 28 și considerentul 64 din Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității, Ministerul Justiției este instituția responsabilă cu gestionarea procesului de transpunere.
Pe cale de consecință, în vederea evaluării gradului în care victimele pot beneficia de drepturile prevăzute în directivă, Comisia Europeană a elaborat un chestionar, trimis către toate statele membre, spre completare cu datele statistice aferente anului 2016.
În acest context, Consiliul de Mediere adresează mediatorilor rugămintea ca până la data de 15 decembrie 2017, ora 12.00, să răspundă la întrebările conținute în chestionar și să trimită răspunsurile pe adresa de e-mail: [email protected].
Răspunsurile mediatorilor vor fi centralizate și trimise Ministerului de Justiție, urmând a fi comunicate Comisiei Europene.
Pentru mai multe detalii, redăm în continuare întrebările conținute în chestionar, astfel cum au fost publicate de către Consiliul de Mediere:
1. Dacă statul membru oferă posibilitatea de apelare la justiția restaurativă?
2. Câte victime au solicitat accesul la modalitățile de aplicare a justiției restaurative?
3. Câte victime au primit accesul la modalitățile de aplicare a justiției restaurative?