Contribuții sociale. Asigurări pentru șomaj/Fond de garantare

19 dec. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 368

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

O.U.G. nr. 95/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (*intrare în vigoare: 1 ianuarie 2018, M. Of. nr. 991/ 13 dec. 2017)

Prin această ordonanță de urgență se modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

I. Legea nr. 76/2002

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Modificările aduse Legii nr. 76/2002 se referă, în principal, la următoarele aspecte:

1. Corelarea cu prevederile Codului fiscal, așa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 79/2017 referitor la trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și plata contribuției asigurătorie pentru muncă.

2. Redefinirea unor termeni: stagiu de cotizare, asigurat.

3. Sunt beneficiari ai acestei legi și persoanele care se află în procedura de soluționare a cererii de azil și au acces pe piața muncii. Se stabilesc noi categorii de persoane asigurate obligatoriu în sistemul asigurărilor pentru șomaj:

– directori și manageri ce desfășoară activitate pe bază de contract de mandat la societăți administrate în sistem dualist;

– administratorii companiilor naționale și regiilor autonome ce desfășoară activitate pe bază de contract;

– persoane fizice cu venituri din salarii obținute din România sau din state UE, SEE sau Confederația Elvețiană pentru care se aplică legislațiia din România, etc.

4. Persoanele care au calitatea de pensionari nu sunt asigurați în sistemul asigurărilor pentru șomaj.

5. Se abrogă prevederile referitoare la stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor prin reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru șomaj. Se stabilesc situații noi în care persoanele nu beneficiază de primă de mobilitate, primă de relocare.

6. Neeliberarea documentelor de către angajator persoanelor care doresc să beneficieze ori beneficiază de drepturi bănești acordate potrivit acestei legi devine contravenție.

II. Legea nr. 200/2006

Se corelează legea nr. 200/2006 cu prevederile Codului fiscal, așa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 79/2017 referitor la trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și plata contribuției asigurătorie pentru muncă.

Contribuții sociale. Asigurări pentru șomaj/Fond de garantare was last modified: decembrie 19th, 2017 by Emilian Duca

Recomandări

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter