Controlul armelor: deputaţii europeni clarifică regulile de autorizare şi protecţie

8 aug. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 467

Despre

  • Țările UE
  • Controlul armelor cu muniţie oarbă
  • Dezactivare ireversibilă
  • Răspunsul la preocupările cetățenilor care respectă legea
  • Sisteme naţionale de monitorizare
  • Etapele următoare

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Țările UE vor fi obligate să introducă mecanisme de control mai puternice pentru armele cu muniție oarbă, pentru prevenirea transformării lor în arme cu muniție activă, prevăd amendamentele la o propunere de actualizare a Directivei privind armele de foc. Amendamentele au fost votate în comisia Pieței internet și protecției consumatorului (IMCO). Modificările prevăd ca orice armă transformată pentru a trage cu muniție oarbă să continue să se afle sub reglementările UE. Se elimină un vid legislativ evident după atacurile teroriste din Paris.

Directiva UE privind armele de foc, în vigoare din 1991 și amendată în 2008, stabilește condițiile în care persoanele fizice pot, în mod legal, să achiziționeze și să dețină arme de foc sau să le transfere în alt stat UE.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

„Propunerea de revizuire a prezentei Directive, înaintată de către Comisia Europeană, a generat o serie de îngrijorări legate de redactarea inadecvată și posibile consecințe neintenționate pentru cetățenii care respectă legea. Au apărut îngrijorări semnificative la nivelul publicului, cărora își propun să le răspundă amendamentele Comisiei IMCO (Piața internă și protecția consumatorilor). A fost un volum de muncă imens în Parlament. Am încercat să răspundem preocupărilor exprimate de către cetățeni, pentru a ne asigura că aceștia pot continua să participe la activități sportive, reconstituiri militare și vânătoare tradițională” a declarat Vicky Ford (Marea Britanie, Grup ECR), Președintele Comisiei IMCO (Piața internă și protecția consumatorilor) și raportor pentru acest proiect legislativ.

Controlul armelor cu muniție oarbă

Țările UE vor fi obligate să introducă mecanisme de control mai puternice pentru armele acustice cu muniție oarbă, spun deputații. Oricărei arme de foc care a fost transformată să tragă cu muniție oarbă continuă să i se aplice legislația UE, datorită riscului cu care aceste arme sunt asociate, prevăd amendamentele comisiei.

Transformarea acestor arme de foc este văzută ca o situație gravă în câteva state UE și există multe cazuri documentate, conform unui studiu al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (disponibil la acest link în limba Engleză). A existat un vid legislativ în tratarea acestor arme, pe care deputații îl doresc eliminat cu ocazia acestei revizuiri a legislației.

Dezactivare ireversibilă

Standarde europene care să asigure că dezactivarea tuturor armelor de foc este ireversibilă au fost introduse în noiembrie anul trecut, dar multe chestiuni tehnice au făcut dificilă implementarea acestora. Aceste aspecte au fost clarificate în textul aprobat de Comisia IMCO.

Răspunsul la preocupările cetățenilor care respectă legea

Propunerea Comisiei Europene ar fi adăugat multe arme de foc, utilizate în mod legal de către vânători sau practicanți ai tirului sportiv, pe lista celor din „Categoria A”, interzise uzului civil. Textul Comisiei IMCO (Piața internă și protecția consumatorilor) restricționează „Categoria A” la acele arme cu caracteristici specifice, precum armele semi-automate care pot să tragă peste 21 de cartușe fără reîncărcare, dacă un încărcător cu peste 20 de cartușe este parte componentă a armei sau este adăugat acesteia și anumite arme de foc pliabile sau telescopice.

„Practicanții tirului sportiv au fost îngrijorați de propunerea Comisiei Europene, așa că textul Parlamentului propune să se dea posibilitatea Statelor Membre de a îi excepta pe aceștia, cu condiția să fie membri ai unui club de tir sportiv recunoscut, care participă la competiții”, a explicat raportorul Vicky Ford.

Armele de foc utilizate în mod curent pentru combaterea dăunătorilor, precum puștile de calibru 22, nu sunt afectate (acestea ar urma să fie incluse în categoria B, a armelor de foc pentru care este necesară o autorizare).

Amendamentele deputaților mai prevăd excepții pentru militarii în rezervă, muzee și colecționari, în condiții stricte.

Sisteme naționale de monitorizare, posibilitatea urmăririi și a schimbului de informații

Un „sistem de monitorizare” care să fie stabilit la nivelul statelor membre pentru emiterea sau reînnoirea permiselor pentru armele de foc și noi prevederi pentru vânzarea online/la distanță au fost, de asemenea, aprobate de către deputați.

Durata maximă de 5 ani de valabilitate a permiselor pentru armele de foc nu va afecta țările cu un sistem continuu de monitorizare, se menționează în textul aprobat de Comis ia IMCO.

Toate informațiile necesare pentru a urmări și identifica armele de foc vor fi stocate pentru o perioadă nedeterminată și vor fi disponibile tuturor autorităților abilitate. Deputați au inclus, de asemenea, prevederi pentru un mai bun schimb de informații între statele membre.

Etapele următoare

Rezoluția legislativă a fost aprobată în Comisie cu 27 voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere. Mandatul de a demara negocieri cu Consiliul UE va fi supus la vot după vacanța de vară. Negociatorii Parlamentului, coordonați de către Vicky Ford, vor începe apoi discuțiile cu Președinția Slovacă a Consiliului.

Controlul armelor: deputații europeni clarifică regulile de autorizare și protecție was last modified: iulie 19th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter