Cristina Gheorghe: Vreau să evidențiez eforturile susținute pe care tinerii noștri colegi le fac în perioada primilor ani în profesie

5 Apr 2016
2 voturi, medie: 4,00 din 52 voturi, medie: 4,00 din 52 voturi, medie: 4,00 din 52 voturi, medie: 4,00 din 52 voturi, medie: 4,00 din 5 (2 votes, average: 4,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 667
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Doamna Av. Cristina Gheorghe – Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România – a declarat, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 23 martie 2016, cu tema Maratonul „Legal Point” – 2016 (III):

Tânărul magistrat, după ce a promovat examenul de admitere la INM, are doi ani în care unica sa preocupare o constituie aprofundarea cunoștințelor teoretice acumulate în facultate și dobândirea unora noi, necesare pregătirii sale profesionale, având asigurat tot ceea ce este necesar pentru un trai decent.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

În comparație cu acesta, colegul lui de bancă din facultate, care este la fel de bine pregătit, dar a optat să devină avocat, după ce promovează un examen extrem de riguros, comparabil din punct de vedere al dificultății cu cel de la INM, începe cursurile de formare profesională în cadrul INPPA, dar intră în profesie, adică intră direct „în pâine”.

Tânărul avocat muncește efectiv la cabinetul sau societatea profesională cu care a încheiat contractul de colaborare ca stagiar, aleargă între sala de judecată unde asigură (cu titlu de obligație profesională) asistență judiciară din oficiu, arhivele instanțelor sau registratura diferitelor instituții, redactează acte, asigură activitatea de documentare și, în paralel, urmează cursurile INPPA. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că în perioada celor doi ani în care urmează cursurile INPPA, în paralel cu activitatea de formare profesională, colegul stagiar muncește efectiv, demers ce presupune un efort suplimentar evident.

În funcție de orarul de la INPPA, tinerii noștri colegi vin la cursuri în weekend sau pleacă zilnic din cabinetul unde funcționează ca stagiari, merg câteva ore la Institut pentru ceea ce înseamnă programa din acea zi și, uneori, se întorc în cabinet la orele 19 sau 20 pentru că mai au de terminat o lucrare pentru a doua zi.

Venitul avocatului stagiar este inferior salariului asigurat unui tânăr magistrat, iar despre beneficii suplimentare, cum ar fi spre exemplu asigurarea unei locuințe în localitatea unde-și desfășoară activitatea, prin decontarea chiriei, nici nu poate fi vorba.

Sunt puține formele de exercitare a profesiei care își permit să achite stagiarului o suma netă care să-i asigure un trai decent, în condițiile în care acel tânăr coleg trebuie, poate, să-și plătească o chirie pentru că el nu are chiria plătită, nici de stat, nici de altcineva, să se întrețină, să-și cumpere cărți,  să-și asigure o ținută care să corespundă profesiei, pentru că prezența fizică este cea care transmite o primă impresie astfel încât nu poți să apari oricum.

Este adevărat că în profesia de avocat acumulările, inclusiv cele de ordin material, vin în timp, după mulți ani de muncă, deci nu am în vedere necesitatea de a institui o „egalitate”.

Doresc doar să evidențiez ceea ce este de reținut și anume, eforturile susținute pe care tinerii noștri colegi le fac în perioada primilor ani în profesie.

Consider că, mai ales în această perioadă, deloc ușoară pentru profesia noastră, nu trebuie să uităm niciun moment importanța tinerei generații, să-i sprijinim, să-i valorizăm și să-i ținem aproape pe tinerii noștri colegi pentru ca, împreună cu ei, să readucem profesia de avocat acolo unde îi este locul, să o facem și mai vizibilă, și mai utilă societății.

 

👍Vezi EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 7 – Ion Turculeanu și Cristina Gheorghe: Maratonul Legal Point – 2016 (III)

Cristina Gheorghe: Vreau să evidențiez eforturile susținute pe care tinerii noștri colegi le fac în perioada primilor ani în profesie was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter