Curtea Constituțională a publicat Decizia nr. 51/2016 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a art. 142 („Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”) alin. (1) Cod procedură penală

10 Mar 2016
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2259

Despre

  • D.C.C. nr. 51/2016
  • Neconstituţionalitatea art. 142 („Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”) alin. (1) Cod procedură penală

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Pe site-ul Curții Constituționale a fost publicată Decizia nr. 51/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 142 („Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”) alin. (1) [„Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului”] din Codul de procedură penală.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Reamintim faptul că prin respectiva decizie, adoptată la data de 16 februarie 2016, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată în Dosarul nr. 52586/3/2011 al Tribunalului București – Secția I penală și a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituțională.

Curtea a reținut că dispozițiile criticate contravin prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condițiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarității, preciziei și previzibilității, întrucât nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor.

 

Pentru a vedea textul integral al D.C.C. nr. 51/2016, dar și opinia separată cu privire la aceasta, vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Curtea Constituțională a publicat Decizia nr. 51/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a art. 142 („Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”) alin. (1) Cod procedură penală was last modified: martie 10th, 2016 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter