Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 18/2016 (M. Of. nr. 767/30.09.2016): Dispozițiile art. 278 alin. (1), art. 55 lit. c) și art. 77 din Codul muncii, dispoziţiile art. 1.324, 1.325 şi 1.326 din Codul civil






You need to be a registered member to rate this post.
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Decizia ÎCCJ | Complet ÎCCJ | Actul normativ | Articol | Sumar |
Decizia nr. 18/2016 | Complet DCD/C | Codul muncii | Art. 278 alin. (1); art. 55 lit. c) și art. 77 | În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dispozițiile art. 1.324, 1.325 și 1.326 din Codul civil, republicat, pot fi aplicate în întregirea dispozițiilor Codului muncii, fiind compatibile cu specificul raporturilor de muncă. În interpretarea art. 55 lit. c) și art. 77 din Codul muncii, decizia de concediere poate fi revocată până la data comunicării acesteia către salariat, actul de revocare fiind supus exigențelor de comunicare corespunzătoare actului pe care îl revocă (decizia de concediere). |
Codul civil | Art. 1.324, 1.325 și 1.326 |
În M. Of. nr. 767 din 30 septembrie 2016, a fost publicată Decizia nr. 18/2016. Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate cu privire la pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:
„- în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 278 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare (Codul muncii), dispozițiile art. 1.324, 1.325 și 1.326 din Codul civil, republicat (Codul civil) pot fi aplicate în întregirea dispozițiilor Codului muncii sau acestea sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă?;
– în măsura în care se apreciază că dispozițiile art. 1.324 – 1.326 din Codul civil sunt compatibile cu specificitatea raporturilor de muncă, interpretarea acestora coroborată cu dispozițiile art. 55 lit. c) și art. 77 din Codul muncii este în sensul că decizia de concediere poate fi revocată până la momentul comunicării acesteia către salariat și intrării în circuitul civil sau poate fi revocată și ulterior acestui moment și până când? Totodată trebuie adoptată interpretarea în sensul că actul de ineficacitate (de revocare) este el însuși supus exigențelor de fond și de comunicare corespunzătoare actului pe care îl revocă (deciziei de concediere)?”.
Obiectul dezlegării chestiunii de dreptArt. 278 alin. (1) din Codul muncii
„(1) Dispozițiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziții cuprinse în legislația muncii și, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispozițiile legislației civile”.
Art. 55 din Codul muncii
„Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
(…)
c) ca urmare a voinței unilaterale a uneia dintre părți, în cazurile și în condițiile limitativ prevăzute de lege”.
Art. 77 din Codul muncii
„Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului”.
Art. 1.324, 1.325 și 1.326 din Codul civil
Art. 1.324 („Noțiune”)
„Este unilateral actul juridic care presupune numai manifestarea de voință a autorului său”.
Art. 1325 („Regimul juridic”)
„Dacă prin lege nu se prevede altfel, dispozițiile legale privitoare la contracte se aplică în mod corespunzător actelor unilaterale”.
Art. 1326 („Actele unilaterale supuse comunicării”)
„(1) Actul unilateral este supus comunicării atunci când constituie, modifică sau stinge un drept al destinatarului și ori de câte ori informarea destinatarului este necesară potrivit naturii actului.
(2) Dacă prin lege nu se prevede altfel, comunicarea se poate face în orice modalitate adecvată, după împrejurări.
(3) Actul unilateral produce efecte din momentul în care comunicarea ajunge la destinatar, chiar dacă acesta nu a luat cunoștință de aceasta din motive care nu îi sunt imputabile”.
Examen jurisprudențial– ÎCCJ – Prin Decizia nr. 8 din 8 decembrie 2014, pronunțată de Completul competent să judece recursul în interesul legii, Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat că „Fiind vorba despre sancțiunea nulității absolute, din perspectiva dispozițiilor Codului civil din 1865, cu care se întregesc cele din legislația muncii [art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicat], aceasta nu este condiționată de dovedirea vătămării angajatului și nu poate fi acoperită prin confirmare (acest din urmă aspect nu este reglementat în mod expres, dar se deduce din art. 1.168 din Codul civil)”.
– Curțile de apel și tribunalele
La solicitarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, majoritatea curților de apel au comunicat jurisprudență referitoare la problema de drept în discuție, precum și puncte de vedere/opinii ale judecătorilor, din examinarea cărora se desprind următoarele orientări:
a) Într-o primă orientare, s-a apreciat că angajatorul poate să procedeze la revocarea deciziei de concediere numai până la încetarea contractului individual de muncă, adică până la momentul comunicării deciziei de concediere către salariat, moment la care decizia își produce efectele juridice.
În acord cu această orientare s-a reținut că, față de prevederile art. 75 din Codul muncii, decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului. Posibilitatea pe care angajatorul ar avea-o de a revoca propriile decizii de concediere nu este susținută de niciun text legal în vigoare, însă, dacă aceasta ar fi acceptată, actul de revocare ar trebui să intervină, eventual, înainte de comunicarea deciziei de concediere, pentru a putea fi socotită că fiind un act juridic valabil.
De asemenea, s-a arătat că nu poate fi reținut argumentul conform căruia, nefiind un act jurisdicțional, ci doar un act juridic unilateral, decizia de concediere poate fi revocată unilateral oricând, întrucât tocmai împrejurarea că decizia de concediere este act juridic unilateral în sensul dispozițiilor art. 1.324 din Codul civil face ca acesteia să îi fie aplicabile principiul din dreptul civil conform căruia actul juridic unilateral este irevocabil, cu excepția situațiilor prevăzute în mod expres de lege.
b) Într-o altă orientare, s-a apreciat că, potrivit art. 278 alin. (1) din Codul muncii, în completarea dispozițiilor acestui cod sunt aplicabile dispozițiile art. 1.324 – 1.326 din Codul civil doar în măsura în care nu se încalcă prevederile speciale din dreptul muncii. Decizia de revocare nu face parte din categoria actelor juridice civile cu caracter unilateral, ci este un act de dreptul muncii. Decizia de concediere poate fi revocată și ulterior comunicării acesteia către salariat și intrării în circuitul juridic civil, angajatorul având posibilitatea, ca urmare a unei sesizări sau din proprie inițiativă, să constate netemeinicia sau nelegalitatea unei concedieri și, drept consecință, să revină asupra acesteia și să o revoce, prin actul său unilateral simetric celui pe care îl desființează.
Revocarea poate interveni, conform acestei orientări, și după sesizarea instanței de judecată, în cursul judecății, până la soluționarea definitivă a procesului. Momentul-limită până la care poate fi revocată decizia de concediere este acela al pronunțării unei hotărâri judecătorești definitive în procesul având ca obiect contestația formulată împotriva deciziei de concediere, nu și ulterior, întrucât s-ar încălca principiul autorității de lucru judecat. Revocarea deciziei angajatorului va conduce, în cazul în care există un litigiu de muncă privind soluționarea contestației împotriva măsurii de desfacere a contractului de muncă, la încetarea judecății, contestația urmând să fie respinsă ca rămasă fără obiect. Actul de revocare este supus exigențelor de comunicare a deciziei de concediere.
c) În sfârșit, s-a susținut, într-o a treia opinie, izolată, că decizia de concediere este un act de dreptul muncii care poate fi revocat oricând, măsura unilaterală luată de angajator nefiind condiționată de niciun termen; aceasta pentru că niciun text de lege nu impune un anumit termen și, în aplicarea principiului potrivit căruia “ceea ce nu este interzis este permis”, angajatorul poate revoca unilateral decizia de sancționare, chiar și după pronunțarea unei hotărâri judecătorești. Actul de revocare produce efecte retroactiv, de la data emiterii lui, iar nu de la o dată ulterioară, angajatorul neputând condiționa efectele revocării de un termen fixat unilateral.
Răspunsul Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJPrin Adresa nr. 722/C/2.329/III-5/2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat că la nivelul Secției judiciare – Serviciul judiciar civil nu se verifică, în prezent, practică judiciară, în vederea promovării unui recurs în interesul legii, cu referire la problema de drept ce formează obiectul sesizării; se arată că, în anul 2013, Serviciul judiciar civil a analizat jurisprudența națională din perioada 2009 – 2012 în problema de drept privind „interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 77 și 78 din Codul muncii în referire la posibilitatea angajatorului de a-și revoca propria decizie de concediere”, apreciindu-se că nu erau îndeplinite condițiile legale pentru promovarea unui recurs în interesul legii.
Raportul asupra chestiunilor de dreptPrin raportul întocmit în cauză, conform art. 520 alin. (8) din Codul de procedură civilă, se apreciază, referitor la admisibilitatea sesizării, în raport cu dispozițiile art. 519 din același cod, că sunt îndeplinite cumulativ condițiile pentru declanșarea mecanismului privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, iar punctul de vedere al judecătorilor-raportori referitor la rezolvarea de principiu a chestiunilor de drept supuse analizei este în sensul că dispozițiile art. 1.324 – 1.326 din Codul civil pot fi aplicate în întregirea dispozițiilor Codului muncii, fiind compatibile cu specificul raporturilor de muncă, pe de o parte, iar decizia de concediere poate fi revocată până la data comunicării acesteia către salariat și intrării în circuitul civil, actul de revocare fiind supus exigențelor de comunicare corespunzătoare actului pe care îl revocă (deciziei de concediere), pe de altă parte.
Prin Decizia nr. 18/2016, ÎCCJ (Complet DCD/C) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Iași – Secția litigii de muncă și asigurări sociale în Dosarul nr. 10.150/99/2014 privind pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, a stabilit că:
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 278 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dispozițiile art. 1.324, 1.325 și 1.326 din Codul civil, republicat, pot fi aplicate în întregirea dispozițiilor Codului muncii, fiind compatibile cu specificul raporturilor de muncă.
În interpretarea art. 55 lit. c) și art. 77 din Codul muncii, decizia de concediere poate fi revocată până la data comunicării acesteia către salariat, actul de revocare fiind supus exigențelor de comunicare corespunzătoare actului pe care îl revocă (decizia de concediere).
Jurisprudență
- Obiectul contestației în anulare speciale. Garanțiile specifice de care instanțele judecătorești se bucură în temeiul Constituției. Judecata echitabilă (NCPC, Constituția României)
- Tratamentul sancționator al pluralității de infracțiuni. Revocarea liberării condiționate. Legea penală mai favorabilă (NCP, Constituția României)
- Cerere de sesizare a Curții Constituționale. Condițiile de admisibilitate. Executarea unui mandat de arestare preventivă (NCPP, Constituția României, Legea nr. 47/1992)
- Moștenire vacantă. Revendicarea unui imobil preluat abuziv. Lipsa calității procesuale pasive și a parcurgerii procedurii legale speciale (NCC, CPC, Legea nr. 10/2001)
- Cumulul juridic al unei pedepse cu o măsură educativă privativă de libertate. Egalitatea de tratament (NCP, Constituția României)
- Litigiu de muncă. Înlăturarea obligației pârâtei de plată a unor daune morale. Reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești. Recurs (NCPC, C. muncii)
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Guvernul a aprobat programul de înzestrare a Armatei cu corvete multifuncţionale
- PSD anunţă organizarea congresului
- România, creştere de 7% a PIB-ului în 2017
- Premierul Dăncilă l-a chemat de urgenţă în ţară pe ministrul justiţiei
- Ministrul Toader îşi va prezenta raportul în februarie
Opinii

Câteva aspecte de interes referitoare la condamnați, deținuți și stand… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- Anexa la OMFP nr. 3139/2017 privind aprobarea emiterii titlurilor de stat destinate populației, prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur – modificări (OMFP nr. 1450/2018)
- Neconstituționalitate (M. Of. nr. 146/15.02.2018): unele dispoziții din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
- Completarea art. 4 din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007 și alte acte normative (adoptate de Guvern)
- Ședința Camerei Deputaților: aprobarea O.U.G. nr. 18/2014 referitoare la reglementarea unor măsuri privind activitatea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” și alte acte normative
- Cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit și abrogarea clasificării creditelor și plasamentelor, precum și determinarea și utilizarea ajustărilor prudențiale de valoare – modificări (Regulamentul BNR nr. 1/2018)
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO în Cauza Valdhuter împotriva României
- Hotărârea CEDO în Cauza Nicolae-Corneliu Diaconiţă împotriva României
- Hotărârea CEDO în Cauza Costache şi alţii împotriva României
- Hotărârea CEDO în Cauza Gutău împotriva României
- Hotărârea CEDO în Cauza Ichim împotriva României
Conferințe
- Universul Juridic
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
Noutati editoriale
- Noutati editoriale ujmag
- Tabara de instructie
- Branding in secolul XXI: rolul eticii si al empatiei in dezvoltarea actuala a brandurilor
- Procesul si sistemul judiciar din Romania
- Drept contraventional. Caiet de seminar
- Constitutia Romaniei si legislatie conexa 2021. Editie tiparita pe hartie alba
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Despre autor:

Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 7 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Prof. univ. dr. Ștefan Deaconu: Noile reguli în procedura arbitrajului. Un nou început de drum
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 6 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alina Leoveanu și Paolo Marzolini: Formarea tinerilor practicieni în arbitrajul internațional
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 5 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Av. Sorina Olaru și Av. Cornel Popa: 1 ianuarie 2018, intrarea în vigoare a noilor reguli de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR
- Ediție specială „Ora arbitrajului” cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Maria Hauser Morel, Laetitia de Montalivet: Curtea de Arbitraj Internațional, ICC Paris
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 3 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Proiectul noilor Reguli de procedură arbitrală
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 62 – Prof. univ. dr. Ioan Chiș și prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, avocat al SCP Hotca și Asociații: Situația deținuților și a închisorilor din România
- EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 61 – Conf. univ. dr., av. Norel Neagu: Fraudarea bugetului Uniunii Europene
- EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 60 – Gabriel Oancea, Șef al Serviciului de Probațiune, București: Probațiunea în contextul actualelor modificări legislative
- EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 59 – av. Remus Mîndru: Perspectiva reglementării crowdfunding-ului în România și efectele în rândul startup-urilor
- [Cum a fost] Festivitatea de decernare a Premiilor Știintifice UJR pentru anul 2017
Agenda Juridică
- Invitație la Conferința Națională de Drept procesual civil
- Codul insolvenței – ediția a V-a, 27 februarie 2018
- [UPDATE: Ediția a X-a – Timișoara, 8 iunie 2018] Conferinţa Internaţională a Doctoranzilor şi Studenţilor în Drept – ediţia a IX-a, la Timişoara
- 4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale – Bucureşti
- [Cum a fost] Conferinţa Baroului Giurgiu şi INPPA: „Aplicarea codurilor fundamentale în Anul Centenarului Marii Uniri”
Gânduri nejuridice din lumea juridică
- Mi-am pierdut sinele…
- Închid ochii. Cine sunt?
- Azi intru din nou în rețea
- Cine sunt?
- De sărbători ador să…
Content parteneri
- ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Profesionalism și eleganță*
- ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Lecția de eleganță*
- ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – De vorbă cu istoria*
- ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – „Vârful din noi”*
- ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Zâmbind prin furtună*
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- [email protected] la Cum ia naștere o obligație civilă? O prezentare succintă, dar de esență, asupra izvoarelor dreptului obligațional român actual
- [email protected] la Cum ia naștere o obligație civilă? O prezentare succintă, dar de esență, asupra izvoarelor dreptului obligațional român actual
- 4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale / 16-17 martie 2018, București – Evenimente la 4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale – Bucureşti
- Manu Consulting SRL la Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative – modificări (Legea nr. 24/2018)
- [email protected] la Aspecte controversate privind reglementarea delegării în raporturile de muncă (II)