Decizii ale Curții Constituționale pronunțate în luna iunie

8 iul. 2015
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 879
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Decizia CCRActul normativArticol
D.C.C. din 9 iunie 2015: neconstituționalitate
 Codul de procedură penală  art. 4884 alin. (5)
D.C.C. din 10 iunie 2015: neconstituționalitate
 Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006
D.C.C. din 23 iunie 2015: neconstituționalitate
 Codul de procedură civilă art. 13 alin. (2) teza a II-a, ale art. 84 alin. (2), precum și ale art. 486 alin. (3)
D.C.C. din 23 iunie 2015: neconstituționalitate
 Codul de procedură penală  art. 335 alin. (4)
D.C.C. din 30 iunie 2015: neconstituționalitate
 Codul de procedură penală  art. 459 alin. (2) 

 

 

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Potrivit comunicatelor de presă publicate pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în luna iunie a.c. au fost admise mai multe excepții de neconstituționalitate.

Vă prezentăm, în continuare, dispozitivul respectivelor decizii:

 

D.C.C. din 9 iunie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 9 iunie 2015, Curtea Constituțională, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 4884 alin. (5) din Codul de procedură penală și a constatat că soluția legislativă potrivit căreia contestația privind durata procesului penal se soluționează „fără participarea părților și a procurorului” este neconstituțională.

👍Vezi și: Neconstituționalitate: Art. 488^4 („Procedura de soluționare a contestației”) alin. (5) Cod procedură penală

 

D.C.C. din 10 iunie 2015

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 este neconstituțională.

👍Vezi și: Neconstituționalitate: Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006
 

D.C.C. pronunțată în ședința din 23 iunie 2015
Prin Decizia pronunțată în ședința din 23 iunie 2015, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 13 alin. (2) teza a II-a, ale art. 84 alin. (2), precum și ale art. 486 alin. (3) din Codul de procedură civilă, cu referire la mențiunile care decurg din obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic, sunt neconstituționale.

👍Vezi și: Neconstituționalitate: Art. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2), art. 486 alin. (3) Cod procedură civilă. Obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 23 iunie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 23 iunie 2015, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. 335 alin. (4) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale cu privire la soluția legislativă conform căreia judecătorul de cameră preliminară hotărăște „fără participarea procurorului și a suspectului sau, după caz, a inculpatului”.

👍Vezi și: Neconstituționalitate: Art. 335 alin. (4) Cod procedură penală. Încheierea judecătorului de cameră preliminară fără participarea procurorului și a suspectului/inculpatului

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 30 iunie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 30 iunie 2015, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală și a constatat că soluția legislativă potrivit căreia admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se examinează de către instanță „fără citarea părților” este neconstituțională.

👍Vezi și: Neconstituționalitate: Art. 459 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală

 

Pentru  a vedea respectivele comunicate de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Decizii ale Curții Constituționale pronunțate în luna iunie was last modified: iulie 7th, 2015 by Redacția ProLege

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter