Despre
- Decizii de admitere (Complet RIL) pronunțate de ÎCCJ în anul 2016 – dispoziții ale Codului de procedură penală
Recomandări
-
O.U.G. nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare
-
Jurisprudenţa CEDO privind nulităţile în procesul penal român
-
Modificarea H.G. nr. 337/1993 pentru stabilirea circumscripţiilor judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă judecătorii și alte proiecte de acte normative (Ședința de Guvern)
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Decizia ÎCCJ | Complet ÎCCJ | Actul normativ | Articol | Sumar |
Decizia nr. 1/2016 | Complet RIL | Codul de procedură penală | Art. 86 | În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 86 din Codul de procedură penală, în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente și are obligația de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracțiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare și prin dispozițiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă. |
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în perioada ianuarie 2016 – mai 2016, a fost admis un singur recurs în interesul legii în materie penală, având în vedere dispoziții ale Codului de procedură penală.
Vă prezentăm, în continuare, dispozitivul respectivei decizii:
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 1/2016
Prin Decizia nr. 1/2016, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al PÎCCJ. Înalta Curte a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 86 din Codul de procedură penală, în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente și are obligația de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracțiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare și prin dispozițiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.
👍Vezi și: Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 1/2016 (comunicat ÎCCJ): Art. 86 („Partea responsabilă civilmente”) din Codul de procedură penală. Obligația asigurătorului RCA de a repara prejudiciul cauzat prin infracțiune
Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).