Concluziile vizitei de lucru a Delegației Ministerului Justiţiei din România în Republica Moldova

29 Aug 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 447

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 29 august 2016: Concluziile vizitei

Ministrul Justiției, Raluca Prună și secretarul de stat, Adrian Baboi-Stroe, și-au încheiat vizita de lucru în Republica Moldova din perioada 24-26 august.

Pe parcursul vizitei, cei doi oficiali români au avut o serie de întâlniri cu reprezentanții instituțiilor moldovene din domeniul justiției: președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, adjunctul Procurorului General, Eduard Harunjen, directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru și Procurorul Șef, Viorel Morari.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Anterior acestor întâlniri, semnarea Planului de acțiuni între cele două ministere ale justiției pentru intervalul 2016-2018, a venit în întâmpinarea aniversării suveranității moldovene și a colaborării interstatale, ocazie cu care ministrul Prună a declarat: „Este foarte simbolică ziua în care semnăm acest plan de acțiuni, întrucât în 27 august sărbătoriți un sfert de veac de independență și, totodată, consacrăm cei 25 de ani de relații bilaterale nemijlocite între Republica Moldova și România”.

Din comunicatul remis de Ministerul Justiției aflăm rezultatele respectivei vizite de lucru:

• Cu ocazia acestei vizite, ministrul Raluca Prună și omologul său, Vladimir Cebotari, au agreat și promovat, organizarea în luna noiembrie a forumului România-Republica Moldova.

Totodată a fost adusă în discuție întrunirea, la București, în perioada 12-13 octombrie, a reprezentanților Comisiei Naționale de Drept Internațional umanitar din România și a Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova.

• Atât ministrul Justiției, cât și președintele Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova, au solicitat detașarea de specialiști români în comisiile de admitere, evaluare și promovare a magistraților moldoveni. Ministrul Prună a afirmat că va înainta Consiliului Superior al Magistraturii din România această propunere.

Cu ocazia întâlnirii cu Procurorul General adjunct, Procurorul șef anticorupție și directorii Centrului Național Anticorupție, partea română a subliniat încă o dată, necesitatea continuării luptei împotriva corupției în Republica Moldova, dar și intenția de a oferi expertiză în procesul de redactare a noii strategii anticorupție. Toți partenerii din cadrul discuțiilor de la sediul Parchetului General din Republica Moldova au în vedere inclusiv stabilirea de măsuri concrete și chiar încheierea unor noi documente de sprijin în acest sens.

De asemenea, secretarul de stat, Adrian Baboi-Stroe, a discutat în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai Serviciului de Stare Civilă despre îmbunătățirea cooperării nemijlocite și creșterea siguranței în cadrul procesului de obținere a cetățeniei române.

Sursa informației


26 august 2016: Delegația Ministerului Justiției din România vizitează Republica Moldova

Ministrul justiției, doamna Raluca Prună, împreună cu secretarul de stat, Adrian Baboi-Stroe, desfășoară o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 24-26 august.

Obiectivul vizitei îl constituie semnarea Planului de acțiuni între cele două ministere ale justiției pentru intervalul 2016-2018. Prin acesta se urmărește susținerea parcursului european al Republicii Moldova și implementarea de noi acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două state în domeniul justiției.

Cu ocazia întrevederii cu omologul său, Ministrul Prună a declarat: „Relația cu Republica Moldova este una privilegiată și strategică și suntem obligați să conlucrăm efectiv și gradual. România nu are lecții de dat, dar are foarte multă experiență de împărtășit”.

Ministrul Prună a garantat disponibilitatea discutării tuturor propunerilor în special în cadrul Forumului România-Republica Moldova în domeniul justiției pe care cei doi miniștri ai Justiției au decis să îl organizeze în toamna acestui an, prilej cu care vor propune reprezentanților principalelor instituții din domeniul Justiției din cele două state să se întrunească la nivel înalt.

Ministrul Justiției de la Chișinău, Vladimir CEBOTARI, a precizat faptul că „opinia publică din Republica Moldova are o mare încredere și o imagine pozitivă despre justiția din România”, subliniind nevoia autorităților de la Chișinău de a identifica soluții pentru recredibilizarea justiției din Moldova.

Ministrul Justiției, Raluca Alexandra PRUNĂ, împreună cu omologul său, Vladimir CEBOTARI, la sediul MJ MD, după semnarea Planului de acțiuni, FOTO: MJ MD

În cadrul vizitei comune desfășurată la Curtea Supremă de Justiție, joi, 25 august, cei doi miniștri au discutat împreună cu președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, o serie de măsuri durabile de sprijin care să statueze cooperarea între interinstituțională a celor două țări.

În cursul zilei de vineri, 26 august, ministrul Prună va avea întrevederi cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Curții Constituționale, Procurorul General Interimar, Directorul Centrului Național Anticorupție și Procurorul Anticorupție de la Chișinău.

De asemenea, Secretarul de stat, Adrian Baboi-Stroe va avea o întrevedere separată cu Serviciul Stare Civilă, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Apostilă, asociațiile obștești în domeniul notariatului.

Sursa informației

Concluziile vizitei de lucru a Delegației Ministerului Justiției din România în Republica Moldova was last modified: august 29th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter