Doamnei Marilena Uliescu și Domnului Mircea Duțu li s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște

2014       0
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cadrul ediției a XI-a conferinței internaționale „Societatea întemeiată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane” au avut loc festivitățile de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Mircea Duțu, Directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, Academia Română și doamnei prof. univ. dr. Marilena Uliescu, Membru emerit al Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu”, Academia Română.

„Senatul Universității «Valahia» din Târgoviște și-a exprimat satisfacția de a acorda astăzi titlul de Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor Mircea Duțu, Președintele Universității Ecologice, Directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, una dintre cele mai proeminente și plurivalente personalități ale dreptului românesc contemporan, a cărui operă acoperă o gamă largă de preocupări doctrinare, de la teoria generală a dreptului la dreptul privat, la dreptul public, de la dreptul intern, la dreptul Uniunii Europene și dreptul internațional.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Senatul Universității «Valahia» din Târgoviște, își face o datorie de onoare de a-i conferi domnului profesor universitar doctor Mircea Duțu, înalta distincție de DOCTOR HONORIS CAUSA, în semn de prețuire pentru întreaga sa activitate, cu speranța de a marca astfel un nou început în cadrul cooperării noastre academice” afirmă prof. univ. dr. Ion Cucui, Președintele Senatului Universității „Valahia” din Târgoviște.

Prof. univ. dr. Michel Prieur: „Domnul profesor Mircea Duțu se bucură de o recunoaștere internațională certă în comunitatea juriștilor…
Este cunoscut ca pionier al dreptului mediului în România. Putem considera că Domnia Sa, în specialitatea sa juridică, este un veritabil savant, recunoscut ca atare de confrații în domeniu, atât în România, cât și în străinătate, mai ales în lumea francofonă”.

Prof. Jacqueline Morand-Deviller: „Profesorul Mircea Duțu este un pionier în materia dreptului mediului, creând primele mastere și doctorate în domeniu, lansând o revistă de mare reputație. A elaborat și publicat lucrări remarcabile, de referință, în domeniul dreptului mediului și al dreptului urbanismului”.

 

Profesor universitar emerit dr. al Universității „Valahia” din Târgoviște, Sache Neculaescu: „Conferirea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA domnului profesor universitar doctor MIRCEA DUȚU, Președintele Universității Ecologice din București, Directorul Institutului de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” al Academiei Române, se constituie într-un omagiu pe care comunitatea noastră academică îl aduce unei personalități de prim rang a științei dreptului românesc”

 

Mircea Duțu: „Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității «Valahia» din Târgoviște și generoasele aprecieri din Laudatio Domini, mă îndatorează deopotrivă la o mărturisire de legământ și de suflet și respectiv, la un răspuns, sub forma unei dizertații pe un subiect ales. Mi s-a părut potrivit în acest sens ca, pentru prima cerință în cadrul Discursului de curtoazie să mă refer la statutul Târgoviștei, de cetate, deopotrivă de scaun voievodal, de legi și de școală juridică românească, iar apoi, în cadrul dizertației academice să abordăm un subiect de noutate și de maximă actualitate: Răspunderea pentru viitor”.

 

Întrunit astăzi în ședință festivă, Senatul Universității „Valahia” din Târgoviște omagiază o distinsă personalitate a științei dreptului din țara noastră, doamna profesor universitar doctor MARILENA ULIESCU, care a ne-a făcut cinstea de a accepta înalta distincție de DOCTOR HONORIS CAUSA a Universității noastre, la propunerea Facultății de Drept și Științe Administrative, în semn de prețuire a întregii sale activități științifice.

După ce a absolvit cursurile Facultății de drept a Universității din București în anul 1960, a beneficiat de mai multe burse de studii în Franța, spațiu care a influențat decisiv marile noastre opțiuni juridice preluate din Codul civil Napoleon. A urmat ciclurile de cursuri postuniversitare ale Facultății Internaționale de Drept Comparat din Strasbourg, Franța, între anii 1972-1974, iar în anul 1981 a absolvit cursurile Centrului de drept comparat al mediului înconjurător. În anul 1983, urmează cursurile postuniversitare pentru profesori și cercetători ale Centrului Internațional de Formare și Perfecționare organizate de Institutul pentru Drepturile Omului „Réne Cassin”, Strasbourg, Franța. Ca urmare a demersurilor sale, au fost reluate „Zilele juridice franco-române”,
întrerupte mai mulți ani, din rațiuni politice.

Autoare a unui număr de 35 monografii, manuale și peste 200 de studii, comunicări, rapoarte generale și naționale la congrese internaționale, doamna profesor universitar doctor Marilena Uliescu a coordonat o serie de lucrări colective, la care și-au adus aportul cadre didactice ale Facultății de Drept și Științe Administrative ale Universității noastre, unele fiind premiate de Uniunea Juriștilor din România.

Exprimându-și considerația pentru opera sa, precum și gratitudinea pentru colaborarea științifică instituțională, Facultatea de Drept și Științe Administrative a propus Senatului Universității
„Valahia” din Târgoviște să-i confere doamnei profesor universitar doctor Marilena Uliescu înalta distincție de DOCTOR HONORIS CAUSA a Universității noastre” a grăit prof. univ. dr. Ion Cucui, Președintele Senatului Universității „Valahia” din Târgoviște.

 

Prof. univ. emerit dr. al Universității Valahia din Târgoviște, Sache Neculaescu: „Îngăduiți-mi să exprim întreaga mea considerație doamnei profesor Marilena Uliescu, să-i mulțumesc pentru că a acceptat oferta de a i se conferi titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universității Valahia, exprimându-mi speranța unor colaborări viitoare la fel de fructuoasă precum cea din ultimii ani.

„Prin întinderea domeniului său de preocupări, prin formele și genul de activități desfășurate și prin nivelul calitativ al abordării problemelor (academic, în instituții de înaltă specialitate și prestigiu), precum și prin durata îndelungată a exercitării acestor activități, Doamna Profesor Marilena Uliescu s-a afirmat și este recunoscută drept o cunoscătoare de excepție a dreptului, având o bogată și impresionantă contribuție la studierea dreptului – formularea și afirmarea regulilor juridice – și, de asemenea, la formarea unui mare număr de specialiști ai dreptului în România.

Această activitate bogată, densă și prestigioasă a doamnei profesor universitar doctor Marilena Uliescu i-a adus înalte aprecieri, autoritate și respect, în rândul juriștilor. Stimată Doamnă Profesor doresc să vă asigur de prețuirea și considerația noastră, pe care le meritați pe deplin”, afirmă conf. univ. dr. Livia Mocanu, Decanul Universității „Valahia” din Târgoviște.

Prof. Ion Dogaru, Academician: „Doresc să exprim sincera și profunda mea satisfacție pentru propunerea de a se acorda titlul de Doctor Honoris Causa doamnei prof. univ. dr. Marilena Uliescu, ca o recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea științelor juridice și a învățământului juridic din România, acum, la apogeul carierei sale de cercetător și dascăl iubit și admirat de generații de profesioniști, teoreticieni și practicieni ai dreptului.

Este o carieră exemplară, întinsă pe parcursul a aproape 50 de ani de muncă, din care 45 au reprezentat o remarcabilă statornicie și un rar devotament față de una și aceiași instituție de cercetare și studiu al dreptului românesc – Institutul de cercetări juridice al Academiei”.

Receptivă la fiecare idee nouă, dornică să stimuleze creativitatea celor care o înconjoară, deschisă și spontană, doamna profesor este liderul perfect al oricărei echipe de cercetare. A dovedit-o din nou, cu prilejul coordonării recentei lucrări „Noul Cod civil. Studii și comentarii” – rezultatul unei cercetări de anvergură, care îi datorează doamnei profesor rigoarea și profunzimea științifică. De fapt, îi datorează însăși existența, căci dedicația cu care s-a implicat în acest demers (altminteri titanic) au înfrânt orice barieră sau scepticism.

Într-un univers social mai degrabă definit prin indiferență, doamna profesor este empatică, pasionată și stimulativă intelectual. În pofida activităților desfășurate – uneori copleșitoare – și a unui program permanent încărcat, doamna profesor nu este niciodată indisponibilă, ci plină mereu de resurse pentru a-și ajuta și îndruma colegii spre performanță”, consideră prof. univ. dr. Raluca Dimitriu.

 

 

 

 

 

Doamnei Marilena Uliescu și Domnului Mircea Duțu li s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște was last modified: iunie 13th, 2015 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter