Doar un joc…

28 mart. 2017
3 voturi, medie: 3,33 din 53 voturi, medie: 3,33 din 53 voturi, medie: 3,33 din 53 voturi, medie: 3,33 din 53 voturi, medie: 3,33 din 5 (3 votes, average: 3,33 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 798

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Azi dimineață majoritatea posturilor tv și-au deschis buletinele de știri cu tragedia unei familii din județul Dâmbovița: un copil din localitatea Cazaci s-a sinucis.

„Un copil de 11 ani din județul Dâmbovița s-a spânzurat luni. Polițiștii spun că minorul obișnuia să acceseze internetul și povestea des despre un joc virtual, fiind vorba, din primele informații, despre „Balena Albastră”. Anchetatorii au ridicat o unitate de calculator și două telefoane mobile”, scrie Mediafax.

„În urma verificărilor efectuate polițiștii au stabilit că acesta obișnuia să acceseze internetul și povestea adesea despre un joc virtual. Cadavrul a fost preluat de Serviciul Județean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului”, anunță IPJ Dâmbovița printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Un copil normal, care mergea la școală, care era înconjurat de dragostea familiei, un copil căruia nu îi lipsea aproape nimic, aceasta este imaginea zugrăvită de reportajele realizate de posturile tv. Și totuși, s-a sinucis. Deși nu există o confirmare oficială că minorul ar fi jucat „Balena Albastră”, totuși cazul ne readuce în atenție pericolele la care se expun minorii accesând diferite site-uri pe internet.

Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, a acordat colegilor săi de la Adevărul un interviu foarte interesant despre jocul „Balena Albastră”, care ar putea fi cauza a 80-130 de decese, înregistrate în Rusia, doar în perioada noiembrie 2015 – mai 2016, potrivit Novaya Gazeta.

Liviu Iurea a povestit colegilor de la Adevărul că: „Anna Kuznetova, avocatul pentru drepturile copiilor din Rusia, a declarat oficial că numărul sinuciderilor în rândul copiilor pe anul 2016 a crescut cu 57%. Între 2010 și 2015 aceste cazuri nu depășeau procentajul de 10%. Anna Kuznetova a declarat că unul dintre motive este „răspândirea uluitoare a grupurilor morții prin intermediul rețelelor de socializare”.

Playtech.ro ne oferă mai multe detalii despre jocul care a produs atât de multă suferință în Rusia și care se extinde și în alte state din est: „Balena Albastră este un joc din mediul online, care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. (…) Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că în ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă”.

„Balena Albastră”, într-o variantă în limba română, a ajuns și în Republica Moldova. Deja și acolo s-au înregistrat mai multe decese din cauza acestui joc. Alertate, autoritățile din Republica Moldova vor să ia măsuri radicale pentru a împiedica accesul tinerilor și copiilor la acest joc.

„Guvernul (n.n. Republicii Moldova) a aprobat planul de acțiuni privind promovarea siguranței pe internet a copiilor și a adolescenților pentru următorii trei ani. Printre altele, acesta propune și crearea unei platforme de raportare a conținutului ilegal de pe internet, iar toate cheltuielile vor fi acoperite din sursele partenerilor externi”, notează Agora.md.

La București, „Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a arătat, marți, îngrijorată „extraordinar de tare” de jocul „Balena albastră”, precizând, însă, că nu a stabilit o legătură între acesta și cazurile cu care autoritățile s-au confruntat”, după cum scrie Agerpres.

Într-o lume în care părinții aleargă, de dimineața până seara, pentru a putea asigura familiei un anumit standard de viață, minorii rămân de multe ori nesupravegheați, iar internetul nu este numai o bibliotecă uriașă, o sursă de cunoaștere, cum ne închipuim mulți dintre noi, ci poate fi și o cale facilă spre experiențe periculoase. Internetul trebuie să rămână o uriașă bibliotecă și de aceea copiii trebuie ajutați și educați să își selecteze cu atenție conținutul.

Actualitatea românească este deschisă de vizita ambasadorului SUA la Ministerul Justiției.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, au discutat luni, printre altele, despre colaborarea oferită de către SUA în domeniul recuperării prejudiciilor provenite din infracțiuni”, scrie Agerpres.

La ieșirea de la întâlnirea cu ministrul Tudorel Toader, ambasadorul Hans Klemm a declarat jurnaliștilor de la Agerpres: „Am venit doar pentru a mă prezenta ministrului justiției. Am avut o discuție foarte bună despre istoria cooperării dintre Statele Unite ale Americii și România. L-am asigurat pe ministru de interesul continuu al țării mele în a susține eforturile sale de a întări statul de drept în România și, desigur, de a continua lupta împotriva corupției”.

Tot Agerpres scrie despre ultima solicitare a ministrului justiției, adresată președintelui Senatului României.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, îi solicită președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o scrisoare, să analizeze recomandările formulate de Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei (GRECO) și de a transmite până la 19 mai 2017 Ministerului Justiției informații cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ și administrativ de către Senat pentru implementarea acestora”, scrie Agerpres.

Mediafax notează și o altă cerere, care ar putea veni de această data din partea Parlamentului și care ar putea fi adresată CSAT: Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a precizat, luni, că a discutat cu omologul său de la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, despre posibilitatea ca Parlamentul să ceară CSAT, SRI și Parchetului să desecretizeze protocoalele”.

Mediafax mai scrie că: Senatul a aprobat luni proiectul de lege care stabilește că directorul Serviciului de Informații Externe (SIE) este numit de Parlament, la propunerea președintelui României, actul normativ urmând să fie trimis la promulgare”.

În prezent, în baza Legii nr. 1/1998, SIE este condus de către un director, cu rang de ministru, numit de CSAT, la propunerea președintelui țării.

„În forma adoptată de Camera Deputaților propunerea legislativă prevede, de asemenea, controlul asupra activității Serviciului de Informații Externe este exercitat de Parlamentul României, cu respectarea secretului asupra mijloacelor și surselor de informare”, mai scrie Mediafax.

„Deputații au adoptat, luni, pe articole, inițiativa pentru revizuirea Constituției, în sensul stabilirii că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, Gabriel Andronache (PNL) afirmând că mamele care își cresc singure copiii vor fi lipsite de protecția Constituției”, notează tot Mediafax.

Gândul scrie astăzi despre o inspecție în România a unor specialiști militari ruși, într-o locație care nu a fost dată publicității.

„Experții ruși vor inspecta marți o instalație militară din România, în concordanță cu prevederile Documentului de la Viena privind măsurile de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE, a anunțat Serghei Rizhkov, șeful Centrului pentru reducerea amenințărilor nucleare al Rusiei”, notează ziariștii de la Gândul.

„Este ziua verdictului. Marți, Elena Udrea află sentința în dosarul „Gala Bute”. Iar fostul ministru al turismului se poate aștepta la ce e mai rău. Cele cinci acuzații din dosarul „Gala Bute” i-ar putea aduce Elenei Udrea o condamnare de până la 21 de ani de închisoare”, informa azi dimineață B1TV. Se așteaptă o sentință despre care vom afla, cu siguranță, în cursul serii.

În finalul Revistei, practicienilor dreptului le recomand să vizualizeze pe Universul Juridic o primă conferință din seria SMART LAW CONFERENCES cu tema: „Analiza ultimelor modificări aduse în materia procedurii civile și a executării silite, în special, prin Legea nr. 17/2017”,  avându-i ca speakeri principali pe judecătorii Evelina Oprina și Vasile Bozeșan și pe avocatul Octavian Popescu.

Seară frumoasă!

Doar un joc… was last modified: martie 28th, 2017 by Claudiu Pamuc

Recomandări

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter