Mass-media azi – o imagine proprie (II). Revista DoR

3 oct. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1157

Despre

  • REVISTA DoR
  • Vârful presei post-revoluționare românești
  • Generație de sacrificiu
  • „Găini care nasc pui vii”
  • O Românie pentru care BAC-UL a devenit marele examen național

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dacă am fi malițioși, am putea spune că „găina care a născut pui vii” reprezintă vârful presei post-revoluționare românești. Deopotrivă și al super-tirajelor vândute. În timp ce „bibliotecile” anilor 2000 au făcut vânzări artificiale datorate cărților care sunt și acum bine-înfoliate în multe locuințe, trebuie să recunoaștem că în anii ’90 ziarele se vindeau ca pâinea caldă singure, fără „ajutor” suplimentar, ci doar cu ajutorul conținutului (uneori derizoriu), dar bazându-se pe setea și nevoia de informație absolut de înțeles.

Poate exista o paralelă între cele două „epoci de aur” ale presei românești?

M-am întrebat (și nu mi-am oferit încă un răspuns care să mă mulțumească) dacă aș fi făcut ceva în ’90 în condițiile unei vârste mai potrivite decât cei 12 ani pe care-i aveam atunci. Oportunități la tot pasul, ca să nu mai zic că 6 luni au fost deschise granițele, iar 5 ani nu s-a plătit impozit pe profit în România. Am discutat despre dilema mea cu un prieten care „bate spre ’60” și care mi-a spus că „primii trei ani după Revoluție a citit ziare” și că e unul din motivele pentru care n-a făcut nimic.

Avem așadar o generație de sacrificiu care s-a predat sub asediul informației venite, în special, prin intermediul cotidienelor care apăreau într-un număr de câteva zeci la vremea aceea. Iată cum setea de informație a născut monștri sau, mai bine zis, „găini care nasc pui vii”.

Peste 15 ani, nevoia de a culturaliza niște generații pierdute și o Românie pentru care BAC-UL a devenit marele examen național a dat naștere „bibliotecilor” într-un pachet cu ziare care nu mai conta ce scriu, atâta timp cât veneau într-un pachet-minune. Și unde abonamentul era garanția completării bibliotecii cu o nouă carte frumos înfoliată…

Despărțite de o generație, cele două perioade au motoare diferite. Nevoia de acces la o informație, refuzată înainte de ’89, și de acces la o culturalizare forțată în 2000 a dat câtorva întreprinderi de presă sentimentul că fac cu adevărat presă. De la tipografi, la reporteri în teritoriu până la redactori și editori, mii de oameni lucrau în presa celor două perioade de glorie artificială.

Chiar dacă și în străinătate printul a suferit în mod similar, on-line-ul a recuperat bazinul de cititori care părea dezorientat de ieșirea din print (fenomenul de ieșire totală din print a fost însă mai degrabă punctual, decât de masă, cum a fost în România). Cititorii publicațiilor din străinătate au rămas alături de publicația respectivă chiar migrată în on-line. Chiar dacă în SUA, Anglia sau Franța adresabilitatea unei publicații excede granițelor teritoriale, nu reprezintă singura explicație pentru retenția mare a foștilor cititori din print. În timp ce în Romania migrarea în on-line a coincis cu ducerea în derizoriu a unei mari părți a presei și pierderea „vocilor” și a profesioniștilor, în străinătate nu s-a întâmplat asta.

Este contextul în care am descoperit REVISTA DoR – o revistă născută din pasiunea unor profesioniști și din perseverența de a concretiza ideea unei publicații diferite. Nu seamănă cu nimic parcurs de mine până acum. Este accesibilă, dar totuși sofisticată, nu apasă cu „nume”, ci cu subiecte, are atitudine, autori și lucruri pe care le transmite. Pe mine m-a impresionat. Mi-aș dori să o văd măcar în bibliotecile din HEXAGON, răsfoită de studenți în pauzele de lectură. Dar cred că va fi în mult mai multe locuri din domeniul juridic decât acolo. În măsura în care această inițiativă va fi susținută/aprobată, vom oferi facultăților de drept câte un abonament gratuit.

Vă propunem săptămânal câte un articol din DoR pentru a „simți” puțin revista. Când o ai însă în mână înțelegi mai bine de ce. Iar când o răsfoiești – te convinge!

Mass-media azi – o imagine proprie (II). Revista DoR was last modified: octombrie 25th, 2017 by Nicolae Cîrstea

Recomandări

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC, PRO UNIVERSITARIA, EDITURA NEVERLAND şi al ujmag.ro. În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter