EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 20 – Rodica Aida Popa: Poziţia puterii judecătoreşti şi relaţia ei cu celelalte puteri ale statului

5 iul. 2016
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1248
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Extrase din această ediție:

Sistemul judiciar are, să spunem, intrinseci standardele de integritate prin componenta de formare

Sistemul judiciar are, să spunem, intrinseci standardele de integritate prin componenta de formare, care există. Deci o formare etică și deontologică pe care trebuie să o aibă un reprezentant al unei autorități publice, cum este autoritatea judecătorească. Desigur, la nivelul INM componenta se regăsește și în formarea inițială, și în formarea continuă și în cadrul diverselor întâlniri, discuții, proiecte, accentuându-se pe profesionalism, pe competență, pe deontologie profesională, așa cum este prevăzut ca standarde de integritate în codul deontologic actual, al judecătorilor și procurorilor. Iată că e de discutat și codul deontologic ca proiect acum al avocaților, care este în discuție.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Există nevoie de standarde de integritate, care să pornească, odată din baza educațională, în primul rând din familie trebuie să fie cultivate aceste standarde, raportate la valori. La valorile care înseamnă independentă, libertate, securitate, respectarea atribuțiilor specifice pe care urmează să le ai ca judecător, ca procuror și ca avocat, în realizarea interesului comun al justițiabilului, în soluționarea litigiului prin aplicarea corectă a legii.

Modul cum se raportează fiecare la speța respectivă și la limitările pe care le au profesiile, te conduc la nevoia de standarde de integritate. Dar aceste standarde de integritate e nevoie să fie dezvoltate în facultăți. Mai mult accent pe care este etica profesiei de judecător, care este etica profesiei de procuror, care este etica profesiei de avocat? Ar trebui mai mult regăsite în cadrul cursurilor, în cadrul modurilor cum te raportezi la instituțiile unui proces echitabil. Și un standard de integritate este modul indirect prin modul cum există un caz de abținere, de incompatibilitate a judecătorului, procurorului în procesul penal, care are la baza lui un standard de integritate.

Autoritatea judecătorească este cea care are o responsabilitate de a asigura controlul între celelalte două autorități

Este o falsă percepție. Pentru că dispozițiile legale, Codul penal, în speță partea specială, legat de incriminările care, și așa, din perspectiva filosofiei noului cod pedepsele au fost reduse față de vechea reglementare, existând, sigur, câteva infracțiuni care au un impact mai mare și pedepsele sunt mai mari, dar judecătorul este cel care – prin competență, profesionalism – în interpretarea legii pe care o aplică nu numai în litera ei, dar și în spiritul ei, face acea apreciere în raport de criteriile obiective pe care le oferă legea și aplică pedeapsa. Și n-aș spune că numai un judecător este cel care aplică pedeapsa, pentru că în primă instanță, sigur, este un judecător – cu excepția Înaltei Curți, unde compunerea completului este din 3 judecători –, dar există instanțele de apel. Unde, ca urmare a modificărilor produse în Codul de procedură penală, a crescut calitatea aprecierii materialului probator, tocmai prin posibilitatea administrării parțiale a mijloacelor de probă. Însă în multe cazuri sunt situații când se administrează poate chiar în integralitate materialul probator. Iar cuantumurile pedepselor pot fi modificate ca urmare a unei deliberări și aprecieri de către doi judecători.

Deci în total 3 judecători –  cu excepțiile de pe compunerea completului de la Înalta Curte, unde, sigur, completul de apel este din 5 judecători, iată, un număr sporit de judecători – fac o analiză; a cui? A materialului probator administrat și readministrat, încât condițiile sunt total diferite.

Deci n-aș spune că, nici nu am putea gândi, că i se sporesc puterile judecătorului în raport cu celelalte puteri ale statului. Nu, dimpotrivă: Autoritatea judecătorească este cea care are o responsabilitate de a asigura controlul între celelalte două autorități – executivă și executivă – și nu-și arogă acest lucru, dar verifică, prin mecanismele oferite de lege – ce? – legalitatea actelor administrative, respectiv emise de guvern, pe calea contenciosului administrativ, verifică legalitatea și temeinicia unor probe care sunt administrate, de data asta, în cadrul autorității, de către sistemul judiciar, în dosarele pe care le are de administrat.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Miercuri, 29 iunie 2016, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii, Cornel Dărvășan și Nicolae Cîrstea au avut-o ca invitat pe doamna judecător dr. Rodica Aida Popa,  ÎCCJ, Secția penală, Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Cadru didactic la Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu”.

Emisiunea, cu o frecvență săptămânală, este transmisă în direct pe wptest.universuljuridic.ro.

Înregistrarea emisiunii va fi disponibilă în curând!

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 20 – Rodica Aida Popa: Poziția puterii judecătorești și relația ei cu celelalte puteri ale statului was last modified: octombrie 14th, 2016 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter