Este necesară calificarea profesională distinctă a avocatului pentru a efectua activități de mediere? (Ș. Naubauer, UNBR)

14 dec. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 284

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În data de 3 decembrie 2016, pe site-ul UNBR, a fost dat publicității comunicatul dl. av. dr. Ștefan Naubauer, Șeful Departamentului de studii, cercetări juridice și cooperare internațională al I.N.P.P.A.referitor la: Este necesară calificarea profesională distinctă a avocatului pentru a efectua activități de mediere?”.

Vă prezentăm, mai jos, conținutul integral al acestuia:

Dincolo de aspectul referitor la modalitatea prin care avocatul își poate dovedi calitatea de mediator, considerăm că sunt necesare unele precizări de fond. Astfel, în ceea ce privește situația reglementării de la art. 3 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 51/1995, constatăm că, potrivit alin. (2) al aceluiași art. 3 din aceeași lege, activitățile prevăzute la alin. (1) – așadar inclusiv activitățile de mediere – se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel. Or, prin raportare la prevederile art. 7 din Legea nr. 192/2006, activitatea de mediere nu este apanajul profesionistului avocat. Așa fiind, considerăm că textul art. 3 alin. (1) lit. f) a devenit anacronic odată cu adoptarea legii medierii, mai cu seamă prin raportare la faptul că această lege nu exceptează de la aplicarea sa activitățile de mediere realizate de avocați, pentru a putea vorbi de o așa-zisă “mediere a avocaților” distinctă de cea reglementată prin Legea nr. 192/2006. Atunci când legiuitorul a dorit să excepteze un anumit tip de mediere de la aplicarea Legii nr. 192/2006, a făcut-o expres. Astfel, în forma sa inițială, Legea nr. 192/2006 prevedea, la art. 73 alin. (2), că “Medierea conflictelor de muncă rămâne supusă dispozițiilor prevăzute de legile speciale. (s.n., Șt.N.)”; în prezent, art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 are următoarea redactare: “Dispozițiile prezentei legi se aplică și în medierea conflictelor de drepturi de care părțile pot dispune din cadrul conflictelor de muncă. (s.n., Șt.N.)”.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Față de toate argumentele mai sus expuse, întrevedem două posibilități de clarificare a reglementării de la art. 3 alin. (1) lit. f) din Lege: fie abrogarea referirii la activitățile de mediere ca activități specifice profesiei de avocat, ipoteză în care exercitarea profesiei de avocat ar rămâne pe mai departe compatibilă cu calitatea de mediator, în temeiul art. 16 lit. d) din Lege coroborat cu art. 13 din Legea nr. 192/2006, revenindu-se astfel la regimul juridic preexistent modificării aduse de Legea nr. 255/2004; fie adoptarea unei soluții mai puțin radicale – dar cu aceleași consecințe în planul exercitării activității de mediere de către avocat –, în sensul completării textului de la lit. f) cu precizarea “desfășurate în condițiile Legii nr. 192/2006”, așa cum s-a procedat și cu activitățile fiduciare prin trimiterea la condițiile Codului civil.

dr. Ștefan Naubauer

Șeful Departamentului de studii, cercetări juridice și cooperare internațională al I.N.P.P.A.”

Sursa informației

Este necesară calificarea profesională distinctă a avocatului pentru a efectua activități de mediere? (Ș. Naubauer, UNBR) was last modified: decembrie 14th, 2016 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter