Evidența datoriilor la scadență. Ordine de compensare

5 iul. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 819

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea nr. 155/2017 privind aprobarea O.G. nr. 22/2016 pentru modificarea O.U.G. nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată (intrare în vigoare: 6 iulie 2017)

Prin Legea nr. 155/2017 se aprobă, cu modificări, O.U.G. nr. 22/2016 care a modificat O.U.G. nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată (care a stat la baza introducerii unui sistem restrictiv de compensare a datoriilor reciproce – vezi H.G. nr. 685/1999).

Principala modificare adusă de lege se referă la faptul că obligația de a raporta sumele restante (datoriile pentru care au trecut mai mult de 30 de zile de la scadență) revine doar persoanelor juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Practic, începând cu data intrării în vigoare a legii (6 iulie 2017) firmele cu capital privat nu mai sunt obligate să raporteze sumele restante la entitatea abilitată să inițieze circuite de compensare (Structura de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei București a CPPI Bușteni).

Note:

1. Prin OUG nr. 22/2016 a fost stabilit un termen de 30 de zile pentru aprobarea de norme metodologice prin hotărâre de Guvern (implicit pentru abrogarea H.G. nr. 685/1999 prin care s-a introdus obligativitatea utilizării ordinelor de compensare în relațiile dintre agenții economici). Acest termen nu a fost respectat de autorități astfel că prevederile referitoare la raportarea datoriilor restante nu au putut fi aplicate din motive obiective.

2. Ordinele de compensare (formulare cu regim special) continuă să fie obligatorii până la modificarea Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice (Anexa 2 la H.G. nr. 685/1999).

Utilizarea acestora este permisă în continuare în baza art. V din O.U.G. nr. 22/2016, așa cum a fost modificat prin Legea nr. 155/2017.

Evidența datoriilor la scadență. Ordine de compensare was last modified: iulie 5th, 2017 by Emilian Duca

Recomandări

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter