Executorul judecătoresc în exercitarea atribuțiilor sale în Moldova – Reportaj

1362       0
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În data de 17 și 18 septembrie anul curent, peste 200 de executori judecătorești și judecători naționali, dar și reprezentanți ai profesiei de executor judecătoresc din 12 țări s-au întâlnit pentru a discuta despre etica și standardele profesionale în activitatea de executare și de a împărtăși experiența cu privire la evoluțiile de procedură în domeniul executării silite în cadrul conferinței internaționale „Statutul executorului judecătoresc în exercitarea atribuțiilor sale. Evoluții ale procedurii de executare”, organizată la Chișinău.

„Aceasta conferință a fost organizată de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Moldova (UNEJ) cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul proiectului de asistență tehnică “Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova”. Scopul evenimentului a fost de a împărtăși, crea și îmbunătăți bunele practici existente și de a crește nivelul profesionalismului în rândul executorilor judecătorești din Moldova.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Conferința a fost deschisă de oficialități precum Wicher Slagter, șeful Direcției Politică și Economie, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Vladimir Cebotari, Ministru al Justiției, Francoise Andrieux, președintele Uniunii Internaționale a Executorilor Judecătorești, Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat din Moldova, Lino Brosius, Managerul proiectului UE, “Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova”, Jos Uitdehaag, membru al consiliului de administrație al Camerei regale olandeze de magistrați; Expert cheie al proiectului tehnic UE; reprezentanți ai mediul academic, precum și experți din Marea Britanie, Suedia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria, Armenia, Federația Rusă etc.

Timp de două zile, experți din Republica Moldova, Marea Britanie, Suedia, Franța, Lituania, Letonia, Olanda, Estonia, România, Bulgaria, Armenia, Federația Rusă și Belarus și-au împărtășit cunoștințele și experiența lor privind ultimele evoluții în domeniul executării silite, bazate pe standardele naționale și internaționale.

În cadrul conferinței au susținut comunicări științifice dna. Francoise Andrieux, Președintele Uniunii Internaționale a executorilor judecătorești (UIHJ); dl. Jos Uitdehaag, Secretar al Consiliului de administrare al Uniunii Internaționale a executorilor judecătorești (UIHJ); membru al consiliului de administrație al Camerei regale olandeze de magistrați; Expert cheie al proiectului tehnic UE; dl. Eugen Hurubă, Doctor și conferențiar universitar, Universitatea “Petru Maior” Târgu Mureș; președinte al Camerei executorilor judecătorești Târgu Mureș, director al Revistei Române de Executare Silită și Director al Revistei Naționale de Executare Silită din Republica Moldova; dl. Gidro Romulus, Profesor, doctor în drept, Universitatea Petru Maior, Romania; dl. Ioan Gârbuleț, Judecător, doctor în drept, inspector judiciar din cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii din România, Membru al Consiliului Editorial al Revistei Române de executare silită; dl. Adrian Stoica, executor, decanul facultății de drept și administrare, Universitatea Ovidius, Constanța, Romania dl. Janek Pool, membru al Consiliului Camerei executorilor și administratorii judiciari din Estonia; dl. Lilian Apostol, agent guvernamental din Moldova; dl. Andrei Abramov, Șef al Departamentului pentru examinarea cererilor procedurilor de executare, în cadrul Serviciului Federal al executorilor judecătorești, Federația Rusă; dl. Armen Harutyunyan, Vicedirector, Ofițer al Departamentul Executare Silită al Republicii Armenia; dl. Michael Jackson, Ofițer de executare autorizat al Înaltei Curți a Marii Britanii, Asociația de executare a Înaltei Curți a Marii Britanii; dl. Alexander Dachev, membru al Consiliului Camerei executorilor judecătorești din Bulgaria; dna. Elena Belei, șef al departamentului drept procedural, doctor în drept, Universitatae de Stat din Moldova; dl. Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova; dl. Lars Klint, Coordonator International, Autoritatea de Executare silită din Suedia; dna. Svetlana Snitco, Șef adjunct al Direcției Generale Executare Silita; Ministerul Justiției al Republicii Belarus; dna. Inese Boze, membru al Consiliului Asociației executorilor judecătorești din Letonia și alții.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a felicitat Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Moldova pentru rezultatele obținute în cei 5 ani de activitate, subliniind efortul depus de UNEJ în această perioadă în vederea îmbunătățirii sistemului de executare silită și rezultatele vizibile ai primilor cinci ani de la autoadministrarea profesiei de executor judecătoresc în calitate de profesie liberă conexă sistemului justiției, reiterând următoarele: „Executarea silită reprezintă una din instituțiile fundamentale ale dreptului procesual civil și o componentă importantă a justiției într-un stat de drept. Încrederea publicului în actul de justiție depinde într-o măsură importantă și de eficacitatea mecanismelor de executare silită, fiind absolut necesar ca o hotărâre judecătorească obținută în urma unui demers judiciar, de multe ori de durată și costisitor, să aibă o finalitate practică concretă, astfel încât justițiabilul să conștientizeze beneficiile din obținerea unui rezultat pozitiv în cadrul procesului”.

În cadrul conferinței, președintele UNEJ Moldova, dl Talmaci Roman, a oferit mai multe distincții onorifice unor marcante personalități din Republica Moldova și de peste hotarele ei, în semn de recunoștință și înaltă apreciere a contribuției la dezvoltarea și consolidarea sistemului de executare din Republica Moldova. Printre aceștia se numără dl. Tănase Alexandru, președintele Curții Constituționale a RM; dl Grosu Vladimir, ex-ministru al justiției, dl Hurubă Eugen, președintele Camerei executorilor judecătorești Târgul Mureș; dna Belei Elena, doctor în drept, Universitatea de stat, Moldova; dl. Ciocanu Gheorghe, rector al Universității de Stat din Moldova; dna Novicov Oxana, secretar general UNEJ Moldova etc.

La fel, au fost decernate peste 20 de distincții „Decan al executării silite” executorilor judecătorești din Republica Moldova, în semn de gratitudine publică pentru fidelitate sistemului și activitate impecabilă în cadrul acestuia.

Executorul judecătoresc în exercitarea atribuțiilor sale în Moldova – Reportaj was last modified: octombrie 2nd, 2015 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter