Fără premier, fără buget

19 dec. 2016
5 voturi, medie: 1,80 din 55 voturi, medie: 1,80 din 55 voturi, medie: 1,80 din 55 voturi, medie: 1,80 din 55 voturi, medie: 1,80 din 5 (5 votes, average: 1,80 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1038

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cu gândul la Crăciun, românii încep o nouă săptămână.

Nu știm, deocamdată, care va fi premierul României și care va fi componența guvernului, deși presa vehiculează mai multe nume din PSD.

Mediafax prezintă chiar și o formulă de guvernare PSD-ALDE: „Pentru postul de prim-ministru, deși favorit a fost dat Liviu Dragnea, se pare că mai există un plan „B” în această privință, fiind vehiculat numele lui Mihai Fifor”.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Pentru aliații din ALDE, PSD ar trebui să renunțe la portofoliile de la Agricultură și Apărare. „ALDE își dorește, potrivit unor surse, reprezentare guvernamentală, vizând două portofolii: cel al Agriculturii pentru Daniel Constantin, și altul pentru Theodor Meleșcanu, probabil Apărarea”– notează ziariștii Mediafax.

În rest, în varianta de guvern PSD-ALDE întâlnim și foști miniștri din guvernul Ponta: Eugen Teodorovici pentru Ministerul Fondurilor Europene, Bogdan Aurescu sau Titus Corlățean la Externe, Rovana Plumb la Ministerul Muncii și Ionuț Vulpescu la Ministerul Culturii.

Formula de guvernare PSD-ALDE pare din ce în ce mai sigură. News.ro consemnează o declarație a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: „Suntem în discuții cu cei de la PSD, negociem programul de guvernare, cum este și firesc”.

Tăriceanu nu vizează în negocierile sale numai portofolii care ar putea reveni partidului său, ci și câteva chestiuni care vizează politica României, modul în care este tratat capitalul autohton și modul în care guvernul va trata recomandările Bruxelles-ului.

„Sunt câteva chestiuni pe care le-am discutat, la care noi ținem foarte mult. Plecăm de la câteva lucruri esențiale. Restabilirea suveranității depline a României, restabilirea ca prioritate zero a ceea ce se numește interesul național, fie că vorbim de domeniul politic, fie că vorbim de chestiunile de natură economică. Prea mult în ultima vreme am văzut România o țară care este euroconformă. Adică, […] tot ce se decide la Bruxelles, noi aprobăm, nu avem niciun punct de vedere, nu avem nicio obiecție, interesul nostru național pare să fie transferat la Bruxelles. Interesul național nu se poate transfera nicăieri, el rămâne aici, în România. România trebuie să fie capabilă să-și susțină și să-și promoveze interesul național, fie prin diplomație, fie prin poziționări politice, fie prin forța politică care poate să o dobândească”, spune copreședintele ALDE, Călin  Popescu  Tăriceanu, declarație consemnată de aceeași agenție, News.ro.

Numirea cât mai rapidă a unui premier este tot o chestiune de interes național, pentru că România are nevoie rapid de votarea bugetului pe 2017.

Deocamdată, dreapta contestă nu numai dreptul președintelui Liviu Dragnea de a fi premierul unui guvern PSD – ALDE, dar și calitatea acestuia de viitor parlamentar. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, scrie pe facebook, citată de Agerpres, că mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea ar trebui invalidat.

„Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun-simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale”, afirmă Raluca Turcan.

O nouă temă în spațiul public, care vine să pună paie pe foc în negocierile privind desemnarea viitorului premier.

Președintele PSD se bucură de susținere din partea colegilor din Internaționala Socialistă, care imediat după anunțarea rezultatelor l-au felicitat. DC News consemnează un mesaj venit din partea vicecancelarului Germaniei, Sigmar Gabriel, președintele Partidului Social Democrat din Germania, care arată că succesul înregistrat de PSD la alegeri „vine într-o perioadă de mari provocări pentru toată Europa. Criza economică, cu urmările sale sociale devastatoare, încă nu este complet depășită în Europa. În același timp, trăim o perioadă în care populismul periculos este în continuă creștere, fiind cel care pune sub semnul întrebării fundamentele societăților noastre democratice și parteneriatul european. Mai mult ca niciodată, în fața acestor amenințări, este datoria noastră ca social-democrați și progresiști să conlucrăm și să oferim impulsuri comune pentru o Europă mai bună: pentru o Europă care investește în creștere economică și locuri de muncă. Pentru o Europă solidară și care creează mai multă echitate socială prin aplecarea către interesele de zi cu zi ale cetățenilor ei”, după cum scrie DC News.

Dincolo de controversele vieții politice românești, luni este o zi mare pentru întreaga planetă: Donald Trump va fi investit. News.ro, consemnează o informative AFP: „Cei mai aprigi oponenți ai lui Trump visează o revoltă de ultim moment, însă Colegiul Electoral, o singularitate americană, urmează aproape sigur să-l desemneze luni pe omul de afaceri septuagenar drept al 45- lea președinte al Statelor Unite”.

Un eveniment care, cu siguranță, o să monopolizeze jurnalele de știri.

În final, pentru iubitorii dreptului, recomand un interviu, consemnat de Universul Juridic, cu un avocat celebru, Gheorghe Mușat: „În avocatură etica este crucială”.

Bună dimineața!

Fără premier, fără buget was last modified: decembrie 19th, 2016 by Claudiu Pamuc

Recomandări

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter