Recomandări
-
Unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (O.U.G. nr. 90/2017)
-
Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii – modificări (Regulament BNR nr. 8/2016)
-
Codul fiscal (aprobarea modificărilor) și alte acte normative – promulgări
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în data de 29 noiembrie 2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei H.G. adoptate în Ședința de Guvern din această dată.
Se menționează și faptul că în această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri.
Astfel, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.
Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.
Conform precizărilor Guvernului, majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa.
De asemenea potrivit informării, nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali.
În fine, se mai arată și faptul că măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru