Guvernul a modificat Codul de procedură penală, dar și alte acte normative, adoptând unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal

14 mart. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 874

Despre

  • Vineri, 11 martie 2016
  • Ședință de Guvern
  • Modificarea Codului de procedură penală

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), vineri, 11 martie 2016, Guvernul a adoptat, în ședință extraordinară, o ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, act normativ prin care Executivul pune în acord legislația cu normele constituționale, având în vedere D.C.C. nr. 51/2016. Amintim faptul că, prin Decizia nr. 51/2016, Curtea Constituțională a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituțională.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Conform respectivului comunicat, actul normativ a fost elaborat în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Direcția Națională Anticorupție (DNA) și a fost avizat de CSAT.

Potrivit Ordonanței de urgență, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

Așa cum rezultă și din declarația de presă susținută de ministrul justiției, prin respectiva ordonanță de urgență se modifică:

Codul de procedură penală;

Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară;

Legea nr. 508/2004 privind organizarea și funcționarea DIICOT;

Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI.

 

Modificarea Codului de procedură penală

Astfel, în comunicat se precizează faptul că prin modificarea Codului de procedură penală, pentru punerea în executare a supravegherii tehnice procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției folosesc nemijlocit sistemele tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea și confidențialitatea datelor și informațiilor colectate.

Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligați să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.

Organele de cercetare penală speciale, conform unei alte modificări, vor avea posibilitatea în cauzele privind infracțiuni de terorism și infracțiuni contra securității naționale să efectueze punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

 

Modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară

De asemenea, cu privire la modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, este specificat faptul că s-a introdus controlul judecătoresc, prin președintele ÎCCJ sau printr-un judecător desemnat de acesta, care să verifice modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală.

 

Modificarea Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI

În ceea ce privește Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, se specifică faptul că pentru relația cu furnizorii de comunicații electronice destinate publicului, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor este desemnat să obțină, să prelucreze și să stocheze informații în domeniul securității naționale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit și distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice în dosarele de cercetare penală.

 

Modificarea Legii nr. 508/2004 privind organizarea și funcționarea DIICOT

Prin modificarea Legii nr. 508/2004, se realizează pentru Ministerul Public și DIICOT un cadru legal similar cu cel al DNA, prin crearea de structuri de poliție judiciară pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. Aceste structuri vor fi formate din ofițeri sau agenți de poliție judiciară detașați de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care își vor desfășura activitatea sub directa conducere și controlul nemijlocit al procurorilor.

 

Pentru a vedea modificările aduse respectivelor acte normative, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

Guvernul a modificat Codul de procedură penală, dar și alte acte normative, adoptând unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal was last modified: martie 14th, 2016 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter