Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ – modificări (Hotărârea CSM nr. 477/2015)

28 mai 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 788

Despre

  • M. Of. nr. 359 din 25 mai 2015
  • Hotărârea CSM nr. 477/2015
  • Modificarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Actul modificatActul modificatorSumar
Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 293/2007 (M. Of. nr. 288 din 2 mai 2007; cu modif. și compl. ult.)Hotărârea CSM nr. 477/2015 (M. Of. nr. 359 din 25 mai 2015) modifică: art. 151 alin. (6) și (7)


 

 

În M. Of. nr. 359 din 25 mai 2015, s-a publicat Hotărârea CSM nr. 477/2015 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 293/2007 (M. Of. nr. 288 din 2 mai 2007; cu modif. și compl. ult.).

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

 

Art. 151 alin. (6) și (7) Regulament (modificat prin Hotărârea CSM nr. 477/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 151 alin. (6) prevedea faptul că pentru stabilirea condiției bunei reputații erau analizate faptele pentru care candidaților li se aplicaseră sancțiuni contravenționale, amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 181 din Codul penal din 1969, sancțiuni disciplinare în alte profesii în ultimii 3 ani anterior datei susținerii concursului, faptele pentru care candidaților li se aplicaseră sancțiuni de drept penal ori pentru care se pronunțaseră soluții de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei, precum și faptele pentru care candidații fuseseră eliminați din concursurile de același fel sau din concursurile de admitere organizate de CSM, în ultimii 5 ani anterior datei susținerii concursului.

De asemenea, art. 151 alin. (7) prevedea faptul că la verificarea condiției bunei reputații erau avute în vedere următoarele criterii: tipul și împrejurările de săvârșire a faptei, forma de vinovăție, tipul de sancțiune aplicată, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum și perioada de timp care trecuse de la aplicarea sancțiunii disciplinare, contravenționale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluției de condamnare, de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 151 alin. (6) prevede: „Pentru stabilirea condiției bunei reputații sunt analizate:

faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni contravenționale, amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 [Când instanța dispune înlocuirea răspunderii penale, aplică una dintre următoarele sancțiuni cu caracter administrativ: a) mustrarea; b) mustrarea cu avertisment; c) amenda de la 10 lei la 1.000 lei] raportat la art. 181 [(1) Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală, dacă prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege și prin conținutul ei concret, fiind lipsită în mod vădit de importanță, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni. (2) La stabilirea în concret a gradului de pericol social se ține seama de modul și mijloacele de săvârșire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum și de persoana și conduita făptuitorului, dacă este cunoscut. (3) În cazul faptelor prevăzute în prezentul articol, procurorul sau instanța poate aplica una dintre sancțiunile cu caracter administrativ prevăzute la art. 91] din Codul penal din 1968;

faptele pentru care, deși s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală a candidaților în temeiul art. 10 lit. b1) [fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni] din Codul de procedură penală din 1968, nu s-a aplicat o sancțiune cu caracter administrativ dintre cele prevăzute la art. 91 din Codul penal din 1968;

faptele cu privire la care s-a dispus clasarea sau achitarea candidaților în conformitate cu dispozițiile art. 19 [Atunci când, în cursul procesului, se constată că în privința unei fapte comise anterior intrării în vigoare a Codului penal sunt aplicabile dispozițiile art. 181 din Codul penal din 1968, ca lege penală mai favorabilă, procurorul dispune clasarea, iar instanța dispune achitarea, în condițiile Codului de procedură penală] din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții procesual penale, cu modificările ulterioare;

– faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunțat soluții de renunțare la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei;

– faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni disciplinare în alte profesii în ultimii 3 ani anterior datei susținerii concursului;

– faptele pentru care candidații au fost eliminați din concursurile de același fel sau din concursurile de admitere organizate de CSM în ultimii 5 ani anterior datei susținerii concursului”.

De asemenea, art. 151 alin. (7) prevede: „La verificarea condiției bunei reputații sunt avute în vedere următoarele criterii: tipul și împrejurările de săvârșire a faptei, forma de vinovăție, tipul de sancțiune aplicată sau tipul soluției dispuse față de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum și perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancțiunii disciplinare, contravenționale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluției de condamnare, de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluții prevăzute la alin. (6)”.

 

ISTORIC
Act modificatActe modificatoare
Regulamentul privind organizarea
și desfășurarea concursului pentru ocuparea posturilor
vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ
,
aprobat prin Hotărârea CSM nr. 293/2007
(M. Of. nr. 288 din 2 mai 2007; cu modif. și compl. ult.)
Hotărârea CSM nr. 1121/2008 (M. Of. nr. 824 din 8 decembrie 2008)
Hotărârea CSM nr. 1789/2009 (M. Of. nr. 732 din 28 octombrie 2009)
Hotărârea CSM nr. 1255/2014 (M. Of. nr. 7 din 6 ianuarie 2015)
Hotărârea CSM nr. 477/2015 (M. Of. nr. 359 din 25 mai 2015)
Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ – modificări (Hotărârea CSM nr. 477/2015) was last modified: iunie 8th, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter