Împăcarea părţilor, cauză de împiedicare a exercitării acţiunii penale (Art. 159 NCP). Nesoluţionarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei pe fond (Art. 485 NCPP)

29 feb. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 472
  • Cod de procedură penală: art. 16
  • Cod de procedură penală: art. 17
  • Cod de procedură penală: art. 396
  • Cod de procedură penală: art. 485
  • Cod penal: art. 159

Împăcarea părților înlătură răspunderea penală, potrivit art. 159 alin. (2) NCP. Pentru aceste motive, în baza art. 396 alin. (6) C. pr. pen. rap. la art. 17 alin. (2) C. pr. pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. g) C. pr. pen., instanța va înceta procesul penal în raport de inculpat.
Din moment ce instanța va dispune încetarea procesului penal, nu poate soluționa acordul de vinovăție pe fond. De aceea, în baza art. 485 alin. (1) lit. b) C. pr. pen., acordul de vinovăție a rămas fără obiect.

(Jud. Sect. 1 București, S. pen., sent. pen. nr. 630 din 2 septembrie 2014)

Mădălina Pascu
Avocat, Baroul Bucureşti

Apreciem ca soluţia instanţei în sensul de a dispune încetarea procesului penal este greşită. Prin raportare la art. 485 alin. (1) lit. b) C. pr. pen., considerăm că, atunci când instanţa, din probele administrate în cauză, constată existenţa unuia dintre cazurile prevăzute de art. 16 C. pr. pen., urmează a pronunţa o soluţie de respingere a acordului, iar nu încetarea procesului penal. Opinăm în acest sens, întrucât instanţa, fiind sesizată cu un act de recunoaştere a faptei, a încadrării şi vinovăţiei inculpatului, nu poate pronunţa încetarea procesului penal. În această situaţie, cauza trebuie retrimisă parchetului spre continuarea urmăririi penale, când procurorul căruia i se trimite dosarul va dispune soluţia clasării în baza cazului de împiedicare a exercitării acţiunii penale constatat, respectiv împăcarea părţilor.

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Împăcarea părților, cauză de împiedicare a exercitării acțiunii penale (Art. 159 NCP). Nesoluționarea acordului de recunoaștere a vinovăției pe fond (Art. 485 NCPP) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter