Imprescriptibilitatea pensiei și calculul cuantumului acesteia (NCPC)

31 Mar 2017
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2293
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1303/2016

NCPC: art. 488, NCPC: art. 493, NCPC: art. 503

Potrivit art 503 alin. (1) noul C. proc. civ. „Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestație în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat și nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata”. De asemenea, alin. (2) al art. 503 noul C. proc. civ. face referire la hotărârile instanței de recurs și motivele pentru care acestea pot fi atacate cu contestație în anulare.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Este necesar însă, ca aspect de admisibilitate, ca pe lângă motivele expres și limitativ prevăzute de lege, hotărârea împotriva căreia se îndreaptă contestația în anulare să fie susceptibilă de exercițiul acestei căi de atac.

Or, în speță, se constată că prin Decizia nr. 1691 din 18 iunie 2015 pronunțata de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă în Dosar nr. x/62/2014 s-a respins, ca inadmisibil, recursul formulat de reclamantul A. împotriva Deciziei nr. 108/Ap din 28 ianuarie 2015 a Curții de Apel Brașov, secția civilă și pentru cauze cu minori și de familie, de conflicte de muncă și asigurări sociale.

Recursul contestatorului împotriva Deciziei nr. 108/Ap din 28 ianuarie 2015 a Curții de Apel Brașov, secția civilă și pentru cauze cu minori și de familie, de conflicte de muncă și asigurări sociale a fost soluționat potrivit art. 493 alin. (5) noul C. proc. civ., conform căruia „în cazul în care completul este unanimitate de acord că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, că motivele de casare și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată fără citarea părților, care nu este supusă niciunei căi de atac, Decizia se comunică părților”.

Rezultă că demersul contestatorului s-a îndreptat împotriva unei decizii pronunțată în procedura filtru, nesusceptibilă de vreo cale de atac.

În acest context, susținerile contestatorului privind faptul că hotărârea atacată nu soluționează excepția de neconstituționalitate ridicată la Curtea de Apel Brașov, nu analizează imprescriptibilitatea pensiei față de prevederile Legii nr. 3/1977 și denaturează obiectul cauzei, ocolind soluționarea aspectelor deduse judecății prin intermediul motivelor de recurs depuse la dosarul cauzei, ori faptul că pensia care i se cuvine este neimpozabilă și imprescriptibilă, iar prin modalitatea în care instanțele anterioare au calculat cuantumul acesteia i s-au creat grave prejudicii materiale și morale, nu pot face obiect de analiză, câtă vreme a exercitat contestația în anulare împotriva unei decizii pronunțate conform art. 493 alin. (5) noul C. proc. civ., adică nesupusă vreunei căi de atac.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va constata că cererea formulată este inadmisibilă și o va respinge ca atare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Imprescriptibilitatea pensiei și calculul cuantumului acesteia (NCPC) was last modified: martie 31st, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter