Interviu: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro

27 oct. 2015
6 voturi, medie: 3,50 din 56 voturi, medie: 3,50 din 56 voturi, medie: 3,50 din 56 voturi, medie: 3,50 din 56 voturi, medie: 3,50 din 5 (6 votes, average: 3,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 895
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Ce părere aveți de lupta anticorupție din România de azi?

Antonio Di PietroÎn România din câte știu există o autoritate care funcționează și care a fost înființată la vremea potrivită. Este important ca presa să rămână liberă și independentă, nu cum s-a întâmplat în Italia în anii 1990 când în timpul luptei împotriva corupției presa a fost părtinitoare și a încercat să prezinte această combatere a corupției ca pe o activitate dictată politic. Eu sunt optimist în ceea ce privește evoluția justiției române. Romania nu a fost prima țară care a început lupta împotriva corupției, dar nu este nici ultima, important este ca aceste condiții să favorizeze demersurile legislative.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Universul Juridic: Unde credeți că se greșește cel mai mult în lupta anticorupției?

Antonio Di PietroVă pot vorbi despre experiența italiană, deoarece nu sunt familiarizat cu realitatea română. Recent, greșelile au fost făcute în Parlament când s-au adoptat o serie de legi care nu puneau pe același palier corupția și falsul în actele contabile care este o metodă de a susține corupția și lucrul acesta face ca lupta împotriva corupției să fie din ce în ce mai grea.

Universul Juridic: La un moment dat ați renunțat la cariera juridică și ați trecut la o carieră politică, ce motivații ați avut?

Antonio Di PietroMulțumesc pentru întrebare. Este o informație falsă diseminată în presă, și o să vă dau două date, eu mi-am prezentat demisia pe 6 decembrie 1994 din magistratură și am intrat în politică în anul 1996 ca ministru independent în Guvernul Prodi ca apoi în 1997 să intru într-un partid politic.

Universul Juridic: Spuneați în trecut pe vremea operațiunii „Mani Pulite” că Italia suferea de cancer din perspectiva corupției, acum în anii 2000 spuneați că Italia este în metastază, care sunt factorii care ar trebui să împiedice această reversibilitate?

Antonio Di PietroEu nu sunt optimist deloc. În eterna luptă hoțul câștigă. În țara mea în fiecare zi sunt anchetați oameni, cancerul nu a fost învins, nu poți învinge corupția după o zi pe alta. Magistratura vine după comiterea corupției, dar cred că ar trebui să existe o clasă politică cu mâini curate care să susțină și să creeze o realitate în care să credem cu toții. Înfiriparea corupției trebuie evitată încă de la început, numirile si funcțiile să fie transparente, lupta împotriva corupției nu se termină niciodată, este infinită, eu nu cred că poate fi vreodată stârpită, ea trebuie combătută continuu.

Universul Juridic: La un moment dat ați fost nevoit să plecați din Italia pentru a munci în străinătate, ce v-a determinat să vă întoarceți în țara dumneavoastră?

Antonio Di PietroPărinții mei nu puteau să mă întrețină în facultate, așa că am plecat în Germania pentru a lucra într-o fabrică de tacâmuri, dar în același timp am continuat să învăț si am participat la o serie de concursuri în țara mea, pentru a obține o slujbă m-am angajat în aeronautică ca tehnician, o meserie care m-a ajutat mult ulterior.

Interviu: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro was last modified: octombrie 27th, 2015 by Antonio Di Pietro

Despre autor:

Antonio Di Pietro

Antonio Di Pietro

Este un om politic italian și fost procuror în procesele de corupție din anii '90 supranumite Mani Pulite (Mâini Curate).

Abonează-te la newsletter