Călin Iuga: Avem legea, dar dacă nu luptăm pentru a fi respectată, ea nu există apriori

15 Mai 2017
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 306

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: D-le avocat, o întâlnire foarte interesantă la Craiova, o conferință pe zona independenței avocaților. Cum se prezintă lucrurile la sfârșitul acestei conferințe? Care sunt concluziile care se pot trage?

Călin Iuga: Concluziile sunt pozitive, în sensul în care scopul acestei conferințe din punctul meu de vedere a fost atins. Predarea de facto a ștafetei Baroului Dolj, în ceea ce privește preluarea conducerii comisiei și asigurarea secretariatului acesteia, dar nu numai sub aspectul acestui transfer de responsabilitate, ci și de îndeplinire a celorlalte scopuri pe care noi, când am preluat comisia nu am putut să le împlinim până la finalul mandatului. Și aici mă refer chiar la acel portal pe care l-a propus dl decan al Baroului Dolj, în care să unească în timp real toate problemele barourilor din Estul Europei.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Nicolae Cîrstea: Care sunt pârghiile cu care luptă avocații din România pentru consolidarea acestei independențe a profesiei dumneavoastră?

Călin Iuga: Pârghiile, din punctul meu de vedere, nu întotdeauna au fost utilizate: luarea de poziție publică, atât în mod individual, cât și la nivel de barouri – și putem da un exemplu, chiar la ultima modificare a legii cu așa-zisa superimunitate a avocaților, Baroul Cluj a ieșit, chiar, și a protestat în stradă. Deci din punctul meu de vedere, ca concluzie care a fost trasă la această conferință, avem legea, dar dacă nu luptăm pentru a fi respectată, ea nu există apriori. Deci trebuie să luptăm prin poziții publice și prin această unitate pe care a subliniat-o chiar dl decan al Baroului Chișinău.

Nicolae Cîrstea: Împărtășită experienței internaționale de la țări unde această protecție a independenței avocaților este mai bine, până la altele, în care lucrurile sunt într-o anumită zonă mai gri sau chiar neagră. Din acest punct de vedere, al experiențelor pe care le-ați văzut discutate aici, la conferință, cu stă România? Cât de bine este protejată independența avocaților? Unde ne situăm?

Călin Iuga: Aparent este o stabilitate și sub aspect legislativ este indiscutabil că avem o reglementare care asigură această independență, însă, așa cum am dat exemplul anterior, ea se bucură de o anumită fragilitate. Dar, raportat, la discuțiile ce au avut loc, și prezentările spicherilor, din punctul meu de vedere noi ne situăm cam la mijloc, între cel mai înalt nivel, al Germaniei, să zic așa, și ultimul nivel, al Serbiei, raportat la atacurile guvernului împotriva independenței profesiei. Deci eu cred că suntem cam la mijloc, dar această luptă trebuie continuată permanent, la orice imixtiune din partea autorităților, oamenilor politici și chiar a altor profesii. Pentru că, după cum se știe, și celelalte profesii au cam tăiat din activitățile profesiei de avocat – și pot să dau exemplu profesia de notar și ultima profesie născută, cea de mediator.

Nicolae Cîrstea: Știm că dumneavoastră activați și în interiorul acestei organizații, FBE – vă doresc succes, atât pentru plan național, cât și internațional, pentru protejarea independenței colegilor avocați.

Călin Iuga: Mulțumesc frumos!

Călin Iuga: Avem legea, dar dacă nu luptăm pentru a fi respectată, ea nu există apriori was last modified: mai 24th, 2017 by Călin Iuga

Recomandări

Despre autor:

Călin Iuga

Călin Iuga

Este autor în cadrul Baroului Cluj.

Abonează-te la newsletter