Jud. Cristi Danileț solicită sesizarea CCR pentru un conflict constituţional între puteri

21 sept. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 585

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Jud. Cristi Danileț a anunțat pe pagina sa de facebook că a solicitat colegilor săi din CSM să analizeze necesitatea sesizării Curții Constituționale asupra cazurilor în care Parlamentul votează pentru împiedicarea anchetei penale a demnitarilor. Domnul Danileț subliniază că nu este responsabilitatea Parlamentului de a decide dacă cineva este vinovat sau nu și consideră că în astfel de situații puterea politică se opune justiției, generând un conflict constituțional între puteri.

Vă redăm comentariul domnului judecător:

Din nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta înseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăția sau nevinovăția unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe și persoana vizată și-ar exprima poziția față de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra acestui aspect, pentru a se înfăptui justiția, singura garanție a respectării drepturilor și libertăților omului și restabilirii ordinii de drept în comunitate.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

În aceste condiții, justiția fiind cea împiedicată a se înfăptui din cauză că o putere politică a statului se opune, consider că este un conflict constituțional între puteri, Puterea Legislativă subrogându-se în atribuțiile Puterii Judecătorești cu privire la un membru din Puterea Executivă.

Pentru aceste motive, astăzi am solicitat colegilor din CSM – autoritate obligată prin Constituție să garanteze independența justiție – să reflecteze asupra necesității de a se formula de către Președintele CSM o sesizare la Curtea Constituțională a României pentru conflict între puteri, punându-se pe tapet toate cauzele similare din ultimii ani.

Consider că nu este firesc ca dosarele judiciare privind anumite persoane să ajungă la parlamentari și să fie dezbătute în mod public ca și cum Parlamentul ar fi o instanța judecătorească. Afirm ferm că nu este atribuția Parlamentului de a stabili dacă o anumită persoană a comis ori nu o infracțiune și dacă este cazul sau nu ca o anumită persoană să fie trasă la răspundere penală.

În fața legii toți oamenii trebuie să fie egali. Imunitatea parlamentarilor sau miniștrilor nu poate fi transformată în mod arbitrariu în impunitate. Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile.

Sursa informației

Jud. Cristi Danileț solicită sesizarea CCR pentru un conflict constituțional între puteri was last modified: septembrie 21st, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter