Jurisprudență
Obiectul contestației în anulare speciale. Garanțiile specifice de care instanțele judecătorești se bucură în temeiul Constituției. Judecata echitabilă (NCPC, Constituția României)
Tratamentul sancționator al pluralității de infracțiuni. Revocarea liberării condiționate. Legea penală mai favorabilă (NCP, Constituția României)
Cerere de sesizare a Curții Constituționale. Condițiile de admisibilitate. Executarea unui mandat de arestare preventivă (NCPP, Constituția României, Legea nr. 47/1992)
Moștenire vacantă. Revendicarea unui imobil preluat abuziv. Lipsa calității procesuale pasive și a parcurgerii procedurii legale speciale (NCC, CPC, Legea nr. 10/2001)
Cumulul juridic al unei pedepse cu o măsură educativă privativă de libertate. Egalitatea de tratament (NCP, Constituția României)
Litigiu de muncă. Înlăturarea obligației pârâtei de plată a unor daune morale. Reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești. Recurs (NCPC, C. muncii)
Hotărâri penale definitive. Cererea de continuare a procesului penal. Contestația în anulare, cale extraordinară de atac (NCPP, Constituția României)
Compensare pentru un imobil imposibil de restituit în natură. Excepția tardivității cererii de revizuire (NCPC, Constituția României)
Verificarea legalității și temeiniciei măsurii preventive. Judecătorul de cameră preliminară de la instanța sesizată cu rechizitoriu, de la instanța ierarhic superioară sau completul competent de la ÎCCJ (NCPP, Constituția României)
Desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă. Locuința comună a soților. Instanța competentă (NCPC)
Contrarietate de hotărâri. Termenul de revizuire și sancțiunea decăderii părții din dreptul de a mai exercita calea de atac (NCPC)
Plângere în fața instanței împotriva ordonanțelor procurorului. Excepția inadmisibilității căii de atac exercitate în cauză (NCPP, Constituția României)
Infracțiune de complicitate la trafic de influență. Individualizarea pedepsei în urma rejudecării cauzei. Recurs (NCP, NCPP)
Imobil preluat abuziv în proprietatea statului. Redobândirea dreptului de proprietate. Lipsa parcurgerii procedurii speciale instituită de Legea nr. 10/2001 (VCPC, NCC, CEDO)
Infracțiuni de evaziune și înșelăciune. Aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi. Contestație în anulare (VCP, NCPP)
Divorț. Ordonanță președințială de stabilire a domiciliului copiilor minori. Conflict negativ de competență (NCPC)
Contestație administrativă. Insolvență. Restituirea ajutorului financiar nerambursabil acordat în baza unui contract de finanțare. Recurs (VCC, NCPC, NCPP, Legea nr. 554/2004)
Infracțiuni de tâlhărie și vătămare corporală în formă agravată. Mandat european de arestare. Necitarea persoanei solicitate. Dreptul la un proces echitabil (NCP, NCPP, Legea nr. 302/2004)
Infracțiune de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului. Aplicarea și executarea pedepsei (NCP, NCPP)
Divorț. Conflict negativ de competență. Cerere de partaj (NCC, NCPC)
Pronunțarea regulatorului de competență. Conexitate. Regimul juridic aplicabil contestațiilor formulate împotriva deciziilor emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (NCPC, Legea nr. 164/2014)
Exercitarea unui drept epuizat. Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală penală. Contestație în anulare (NCPP, Constituția României, CEDO)
Infracțiuni de evaziune și înșelăciune. Admisibilitatea căilor de atac și încălcare a principiului legalității acestora (NCPP, Constituția României, CEDO)
Neconstituționalitate. Procedura insolvenței. Egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților publice (NCPC, Constituția României)