Legea nr. 137/2015 pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie (M. Of. nr. 408/10.06.2015)

16 iun. 2015
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1228

Despre

  • M. Of. nr. 408 din 10 iunie 2015
  • Legea nr. 137/2015
  • Acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Actul normativSumar
Legea nr. 137/2015
(M. Of. nr. 408 din 10 iunie 2015)
Art. 1-3


 

În M. Of. nr. 408 din 10 iunie 2015 a fost publicată Legea nr. 137/2015 pentru acceptarea jurisdicției obligatorii a Curții Internaționale de Justiție.

Art. 1 din Legea nr. 137/2015

Potrivit art. 1, se acceptă jurisdicția obligatorie a Curții Internaționale de Justiție, în baza art. 36 alin. (2) și (3) din Statutul Curții Internaționale de Justiție, parte integrantă a Cartei O.N.U.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

 

Art. 2 din Legea nr. 137/2015

Potrivit art. 2, România formulează următoarea declarație:

„România declară că recunoaște ca obligatorie ipso facto și fără acord special, în relația cu orice alt stat care acceptă aceeași obligație, adică sub condiție de reciprocitate, jurisdicția Curții Internaționale de Justiție, în conformitate cu prevederile art. 36 alin. (2) al Statutului Curții, în legătură cu orice diferend referitor la fapte sau situații apărute după data formulării acestei declarații, cu excepția:

a) oricărui diferend cu privire la care părțile în cauză au fost de acord sau vor fi de acord să recurgă la altă metodă de soluționare pașnică în vederea obținerii unei decizii definitive și obligatorii;

b) oricărui diferend cu un alt stat care a acceptat jurisdicția obligatorie a Curții Internaționale de Justiție în conformitate cu art. 36 alin. (2) al Statutului Curții cu mai puțin de 12 luni înainte de depunerea cererii de chemare în judecată în fața Curții sau în cazul în care această acceptare a fost făcută numai în scopul soluționării unui anumit diferend;

c) oricărui diferend referitor la protecția mediului înconjurător;

d) oricărui diferend referitor la sau în legătură cu ostilități, război, conflicte armate, acțiuni individuale sau colective întreprinse în legitimă apărare sau în îndeplinirea de funcții în conformitate cu orice decizie sau recomandare a O.N.U., desfășurarea de forțe armate în străinătate, precum și decizii cu privire la acestea;

e) oricărui diferend care se referă la sau este legat de folosirea în scop militar a teritoriului României, inclusiv a spațiului aerian și a mării teritoriale sau a zonelor maritime, unde România exercită drepturi suverane și jurisdicție suverană;

f) oricărui diferend referitor la chestiuni care, conform dreptului internațional, aparțin exclusiv jurisdicției naționale a României.

Această declarație rămâne în vigoare până la data notificării adresate Secretarului General al O.N.U. prin care se retrage sau se modifică prezenta declarație, cu efect imediat de la data notificării”.

Art. 3 din Legea nr. 137/2015

Art. 3 prevede faptul că, declarația prevăzută la art. 2 se depune la Secretarul General al O.N.U.

Legea nr. 137/2015 pentru acceptarea jurisdicției obligatorii a Curții Internaționale de Justiție (M. Of. nr. 408/10.06.2015) was last modified: iunie 16th, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter