Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe

11 nov. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 785

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar

Legea nr. 201/2016

(M. Of. nr. 906 din 10 noiembrie 2016)

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
Cap I. („Dispoziții generale”)
Cap II. („Ingrediente și emisii”)
Cap III. („Etichetare și ambalare”)
Cap IV. („Tutunul pentru uz oral, vânzări transfrontaliere la distanță de produse din tutun și noi produse din tutun”)
Cap V. („Țigarete electronice și produsele din plante pentru fumat”)
Cap VI. („Răspunderi și sancțiuni”)
Cap VII. („Dispoziții tranzitorii și finale”)

În M. Of. nr. 906 din 10 noiembrie 2016, a fost publicată Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe.

În continuare, vom prezenta structura respectivei legi.

Cap I. („Dispoziții generale”)
Cap II. („Ingrediente și emisii”)
Cap III. („Etichetare și ambalare”)
Cap IV. („Tutunul pentru uz oral, vânzări transfrontaliere la distanță de produse din tutun și noi produse din tutun”)
Cap V. („Țigarete electronice și produsele din plante pentru fumat”)
Cap VI. („Răspunderi și sancțiuni”)
Cap VII. („Dispoziții tranzitorii și finale”)

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivei legi.

Cap I. („Dispoziții generale”)

Primul capitol cuprinde obiectul de reglementare și scopul respectivei legi, și anume, asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății publice, în special a tinerilor, față de efectele dăunătoare ale consumului de tutun și de produse conexe, în condițiile asigurării liberei circulații a produselor din tutun și a produselor conexe De asemenea, în acest capitol este explicat sensul unor termeni și expresii, precum: tutun, produse din tutun, nicotină, gudron, modificare substanțială a circumstanțelor etc.

Cap II. („Ingrediente și emisii”)

Potrivit capitolului al II-lea, nivelurile maxime ale emisiilor țigaretelor introduse pe piață sau fabricate în România nu sunt mai mari de:
a) 10 mg de gudron/țigaretă;
b) 1 mg de nicotină/țigaretă;
c) 10 mg de monoxid de carbon/țigaretă.

Emisiile de gudron, nicotină și monoxid de carbon ale țigaretelor se măsoară pe baza Standardului ISO 4387 pentru gudron, a Standardului ISO 10315 pentru nicotină și a Standardului ISO 8454 pentru monoxid de carbon.

Producătorii și importatorii de produse din tutun întocmesc, pentru fiecare denumire de marcă și pentru fiecare tip, un dosar al produsului, care conține: lista tuturor ingredientelor, statutul ingredientelor înscrise, o declarație care descrie motivele pentru care aceste ingrediente au fost incluse în respectivele produse din tutun, datele toxicologice relevante cu privire la ingredientele înscrise ș.a.

Cap III. („Etichetare și ambalare”)

Conform capitolului al III-lea, fiecare pachet unitar de produse din tutun introdus pe piață în România și orice ambalaj exterior poartă avertismentele de sănătate inscripționate în limba română. Acestea acoperă întreaga suprafață de pe pachetul unitar sau ambalajul exterior care este rezervată lor și nu fac, sub nicio formă, obiectul unor comentarii, parafrazări sau trimiteri.

De asemenea, când produsele din tutun sunt introduse pe piață, avertismentele de sănătate de pe un pachet unitar și de pe orice ambalaj exterior sunt tipărite, astfel încât să nu poată fi îndepărtate, să nu poată fi șterse și să fie integral vizibile.

Cap IV. („Tutunul pentru uz oral, vânzări transfrontaliere la distanță de produse din tutun și noi produse din tutun”)

În capitolul al IV-lea este prevăzut faptul că este interzisă introducerea pe piață a tutunului pentru uz oral.

De asemenea, potrivit acestui capitol, vânzările transfrontaliere la distanță de produse din tutun, țigarete electronice și flacoane de reumplere către consumatorii din România sunt interzise.

Producătorii și importatorii de noi produse din tutun notifică Ministerului Sănătății orice astfel de noi produse din tutun pe care intenționează să le introducă pe piața din România. Notificarea se transmite în format electronic cu cel puțin 6 luni înainte de data preconizată pentru introducerea pe piață.

Cap V. („Țigarete electronice și produsele din plante pentru fumat”)

Potrivit capitolului al V-lea, introducerea pe piață a țigaretelor electronice și a flacoanelor de reumplere care nu respectă prevederile respectivei legi și celelalte dispoziții relevante din dreptul Uniunii Europene este interzisă.

Fiecare pachet unitar și orice ambalaj exterior al produselor din plante pentru fumat poartă următorul avertisment de sănătate: „Fumatul acestui produs dăunează sănătății dumneavoastră”.

Avertismentul de sănătate se tipărește pe suprafața exterioară anterioară și posterioară a pachetului unitar și pe orice ambalaj exterior, acoperind 30% din aria suprafeței corespunzătoare a pachetului unitar și a oricărui ambalaj exterior.

Cap VI. („Răspunderi și sancțiuni”)

În capitolul al VI-lea este prevăzut faptul că producătorii și importatorii de produse din tutun și produse conexe furnizează Comisiei Europene și Ministerului Sănătății informațiile solicitate în temeiul respectivei legi, în mod complet și corect, în termenele stabilite.

Produsele din tutun și produsele conexe care nu sunt conforme cu respectiva lege, inclusiv cu actele normative adoptate în temeiul respectivei legi, nu pot fi introduse pe piața din România. Faptele constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni.

Cap VII. („Dispoziții tranzitorii și finale”)

Potrivit capitolului al VII-lea, reglementările aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piața din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică, la interzicerea anumitor categorii de produse din tutun sau produse conexe în România, cu condiția ca interzicerea să fie justificată de necesitatea protecției sănătății publice, ținând seama de nivelul înalt de protecție a sănătății umane atins prin respectiva lege, se aprobă prin hotărâre a Guvernului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe was last modified: noiembrie 11th, 2016 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter