Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular – modificări (O.G. nr. 2/2017)

18 iul. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 488

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 329/2003
(M. Of. nr. 178 din 12 martie 2014; cu modif. ult.)
O.G. nr. 2/2017
(M. Of. nr. 568 din 17 iulie 2017)

– modifică: art. 5 alin. (2); art. 6

În M. Of. nr. 568 din 17 iulie 2017, a fost publicată O.G. nr. 2/2017 pentru modificarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 329/2003 prin O.G. nr. 2/2017.

Art. 5 alin. (2) din Legea nr. 329/2003 (modificată prin O.G. nr. 2/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (2) prevedea faptul că:

„Art. 5

(…)

(2) Activitatea detectivului particular nu poate fi contrară reglementărilor legale interne sau celor internaționale la care România este parte, siguranței naționale, ordinii publice ori bunelor moravuri”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 alin. (2) dispune următoarele:

„(2) Îndeplinirea condiției prevăzute la alin. (1) lit. b), în ceea ce privește îndeplinirea funcției de polițist, și a condițiilor prevăzute la lit. d) și f), inclusiv de către persoanele prevăzute la art. 2 alin. (3) și (4), se verifică de către inspectoratele de poliție județene sau, după caz, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în evidențele specifice”.

 

Art. 6 din Legea nr. 329/2003 (modificată prin O.G. nr. 2/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 prevedea faptul că:

„Art. 6

Pentru susținerea examenului de atestare a calității de detectiv particular, cei interesați trebuie să depună la inspectoratele de poliție județene sau, după caz, la Direcția generală de poliție a municipiului București următoarele acte:

a) cerere;
b) curriculum vitae;
c) actul de stare civilă, în copie legalizată;
d) actul de studii, în copie legalizată;
e) actul de absolvire a unui curs de specialitate, în copie legalizată;
f) certificate medicale și de testare psihologică, eliberate de o unitate sanitară specializată, respectiv de un laborator autorizat;
g) Abrogată;
h) declarație din care să rezulte că îndeplinește condiția prevăzută la art. 5 lit. e);
i) dovada achitării tarifului pentru susținerea examenului de atestare a cunoștințelor, stabilit în conformitate cu dispozițiile legale”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 dispune următoarele:

„Art. 6

(1) Pentru susținerea examenului de atestare a calității de detectiv particular, cei interesați trebuie să depună la inspectoratele de poliție județene sau, după caz, la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București următoarele acte:

a) cerere;
b) curriculum vitae;
c) actul de studii, în original și în copie, sau, după caz, adeverință din care să reiasă îndeplinirea unei funcții de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale;
d) actul de absolvire a unui curs de specialitate, în original și în copie;
e) certificate medicale și de atestare psihologică, eliberate de o unitate sanitară specializată, respectiv un laborator autorizat;
f) declarație din care să rezulte că îndeplinește condiția prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. e);
g) dovada achitării tarifului pentru susținerea examenului de atestare a cunoștințelor, stabilit în conformitate cu dispozițiile legale.

(2) Copiile documentelor prevăzute la alin. (1) lit. c) și d) se certifică pentru conformitate cu originalul prin semnarea de către reprezentantul unității de poliție. Originalul documentelor prezentate se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea”.

 

Alte prevederi relevante din O.G. nr. 2/2017

Potrivit art. II, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe, Guvernul va modifica și/sau completa în mod corespunzător Normele de aplicare a Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, aprobate prin H.G. nr. 1.666/2004.

Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular – modificări (O.G. nr. 2/2017) was last modified: iulie 19th, 2017 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter