Proiect de modificare a legii de organizare și funcționare a CCR. Imunitate sporită pentru judecătorii Curții

29 Mar 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 232

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În comisia juridică din Camera Deputaților s-a dat aviz pozitiv pentru o imunitate sporită pentru judecătorii CCR. Urmărirea penală, arestarea, reținerea s-ar putea face numai după un vot în plenul CCR, cu susținerea a două treimi din judecători – anunță Digi24.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. nr.47/1992 de organizare și funcționare a CCR a fost adoptat cu 14 voturi „pentru” și trei voturi „împotrivă”.

Art. 1 al acestui proiect are următorul conținut: „Judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”. 

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Astfel, se stabilește că „încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză.”

De asemenea, proiectul de lege prevede că „pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată se face numai de către Parchetului de pe lângă ÎCCJ, iar competența de judecată aparține ÎCCJ. În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul Justiției informându-l de îndată pe președintele CCR și solicitând, dacă este cazul, încuviințarea Curții pentru urmărirea penală și arestare. Judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptată cu votul al două treimi din membrii CCR. În cazul unei decizii de achitare suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare mandatul de judecător al Curții încetează de drept”.

În expunerea de motive se arată că imunitatea astfel propusă spre reglementare ar constitui cea mai eficientă garanție că judecătorii CCR își pot exercita rolul conferit de legea fundamentală fără constrângeri sau presiuni.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, dar CCR  și Guvernul nu au transmis un punct de vedere asupra proiectului.

În următoarea etapă, proiectul va ajunge la votul final al Camerei Deputaților și apoi va fi transmis Senatului, în calitate de for decizional.

Proiect de modificare a legii de organizare și funcționare a CCR. Imunitate sporită pentru judecătorii Curții was last modified: martie 29th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter